Ivanišević posetio kuću za maloletne i ugrožene izbeglice

Izvor: Blic, 21.Jun.2017, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanišević posetio kuću za maloletne i ugrožene izbeglice

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević, obišao je danas Integracionu kuću "Pedro Arrupe" koja je otvorena u Beogradu u okviru projekta "Integraciona kuća za ugrožene kategorije izbeglica“.

Jezuitska služba za izbeglice obezbedila je, u okviru ovog projekta, donatorska sredstva i iznajmila kuću kapaciteta 20 mesta za smeštaj i zbrinjavanje maloletnih osoba bez pratnje do 14 godina starosti, posebno onih koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su identifikovani kao žrtve trgovine ljudima, torture, zarobljeništva ili seksualnog zlostavljanja, i za koje, postoji potreba za posebnim uslovima smeštaja, saopstilo je Ministarstvo za rad.

Prva faza projekta u trajanju od tri godine podrazumeva smeštaj, ishranu, radionice, kao i kreativne aktivnosti.

U cilju unapređenja pomoći i podrške najugroženijim grupama migranata i tražioca međunarodne pravne zaštite na teritoriji Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Jezuitska služba za izbeglice potpisali su Protokol o saradnji u martu ove godine.

Od samog početka migrantske krize jedan od najznačajnijih zadataka je obezbeđivanje dovoljnih i adekvatnih smeštajnih kapaciteta za osobe u tranzitu, ali i priprema kapaciteta za slučaj dužeg zadržavanja migranata u zemlji.

Kako bi se adekvatno odgovorilo na povećan priliv migranata na teritoriji Srbije i obezbedili uslovi za njihovu registraciju i smeštajni kapaciteti duž rute, Vlada Republike Srbije je u junu 2015. godine formirala Radnu grupu za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova sa zadatkom da koordiniše, prati, analizira i razmatra pitanja mešovitih migracionih tokova u našoj zemlji.

Takođe, radi obezbeđivanja blagovremenog, celovitog, jednakog i zakonitog postupanja centara za socijalni rad, ustanova koje imaju posebne organizacione jedinice za privremeni smeštaj i zbrinjavanje maloletnih migranata bez pratnje, Ministarstvo za rad je izdalo instrukciju o postupanju navedenih centara i sačinjen je Akcioni plan za reagovanje u pružanju pomoći, podrške i zaštite maloletnih migranata bez pratnje odraslih, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.