Igrališta za najmlađe

Izvor: Danas, 01.Nov.2014, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igrališta za najmlađe

Javno preduzeće "Zavod za izgradnju grada" trenutno završava postupak javne nabavke za izgradnju devet dečijih igrališta u objektima Radosnog detinjstva i tri na novim lokacijama u gradu.

- Cilj nam je da budemo potpuno spremni, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, da odmah počnemo sa uređivanjem novih prostora za okupljanje i igru dece - navode iz ovog preduzeća.

Dečja igrališta biće sagrađena u sledećim ustanovama: OŠ "Prva vojvođanska brigada" na Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << naselju, vrtić "Leptirić" - Ul. B. Krkljuš, vrtić "Maslačak" - u Ulici Narodnog fronta, vrtić "Zvončica" - Ulica S. Kovačevića, vrtić "Vila" - u Vojvođanskih brigada, vrtić "Pčelica" - Ulica Laze Kostića, vrtić "Svitac" - Ulica S. Novakovića, vrtić "Guliver" - Ulica Bate Brkića, vrtić "Pužić" - Vršačka 23, MZ "Liman I" - Ulica Veljka Petrovića, MZ "Bistrica" - Ulica Stojana Novakovića i MZ "Nova Detelinara" - Bulevar Evrope.

Kako navode iz ZIG-a, opredeljenje da se nova igrališta grade u vrtićima utemeljeno je u činjenici da oni nemaju adekvatne rekvizite za igru dece i da su godinama unazad ove lokacije bile zanemarivane.

- Nažalost, ne može se odmah intervenisati na celoj teritoriji grada, gledamo da postupno, shodno finansijskim mogućnostima izgradimo što više prostora za igru dece. Igrališta će biti izgrađena na podlozi od tartana i šljunka, a inovativni princip biće sagledan u ugradnji opreme, tj. rekvizita sa kombinovanim konstrukcijama za igru dece (multifunkcionalne kompozicije) uz dopunu osnovnog sadržaja novim, pojedinačnim rekvizitima. Svi rekviziti biće za decu uzrasta od tri do 12 godina, a mogu ih koristiti i deca sa posebnim potrebama - kažu u ZIG-u.

Buduća igrališta biće bezbedna za boravak dece na njima, dimenzionalno će biti prilagođena prostoru, rekviziti za igru i elementi urbanog mobilijara biće savremenog dizajna, a prema najsavremenijim evropskim uslovima, koji podrazumevaju standarde visokog kvaliteta i sigurnosti, birana je upotreba materijala i podloga proverenih na bezbednost, toksičnost i dugotrajnost. Sprave koje će se postaviti biće prilagođene deci za samostalno korišćenje, te su iste vrlo oprezno i pažljivo birane, stoji u saopštenju.

- Kada ova velika akcija zaživi i kada se postave ovi sportski sadržaji, naši najmlađi Novosađani će dobiti kvalitetnije uslove boravka u predškolskim ustanovama, ali i mogućnost da samostalno razvijaju svoje psihofizičke sposobnosti - zaključuje se u saopštenju ovog preduzeća.

Svetski kongres o upravljanju čvrstim otpadom u NS

Globalni kongres Međunarodne organizacije za upravljanje čvrstim otpadom biće održan od 19. do 22. septembra 2016. godine u Novom Sadu, najavljeno je na konferenciji pod nazivom "Čvrstim korakom za održivu budućnost". Ovaj događaj na jednom mestu tradicionalno okuplja predstavnike naučne i stručne javnosti, predstavnike globalnih korporacija, kao i političke i državne zvaničnike zainteresovane za problem upravljanja čvrstim otpadom. “Veoma mi je drago što će posle Firence, Beča, Sao Paola, Antverpena i Novi Sad biti domaćin Svetskog kongresa. Svi znamo da se trećina zakonodavstva EU-a odnosi na zaštitu životne sredine, a ovo je prilika da pokažemo da smo na putu da ispunimo one odredbe koje se odnose na upravljanje otpadom”, rekao je zamenik šefa kabineta gradonačelnika Miodrag Milošević.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.