I danas u Srbiji tropske temperature

Izvor: Blic, 21.Jul.2012, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I danas u Srbiji tropske temperature

Tropski talas koji je zahvatio Srbiju ni danas ne popušta, pa je u svim delovima zemlje sunčano i veoma toplo s temperaturama do 39 stepeni, zbog čega građani spas od vrućina traže na lokalnim kupalištima - bazenima, rekama i jezerima.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Srbije, uveče i tokom noći u severnim i zapadnim krajevima zemlje se očekuje naoblačenje i osveženje sa kišom i pljuskovima, a moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode.

Najviša >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dnevna temperatura biće od 35 stepeni na severozapadu do 39 na jugoistoku zemlje, a u Beogradu će biti sunčano i veoma toplo s najvišom temperaturom do 36 stepeni.

U Beogradu je danas u 14 sati izmereno 30 stepeni, u Kraljevu i Leskovcu 38, Kruševcu, Nišu i Ćupriji 37, Kragujevcu 35, Sjenici 31, Novom Sadu 30, a najhladnije je na Kopaoniku gde je 25 stepeni.

U toku noći doći će do naoblačenja praćenog kišom, pljuskovima i grmljavinom i pojačanim severozapadnim vetrom, moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, biće promenljivo oblačno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima i grmljavinom, češćim u prvoj polovini sedmice.

U nedelju i početkom naredne sedmice temperatura će biti ispod, a u ostalim danima do kraja perioda u granicama proseka za ovo doba godine.

Novi Sad

Spas o ove letnje žege najviše Novosađana potražilo je na obalama Dunava, u prvom redu na Sstrandu, koji svakodnevno poseti nekoliko hiljada kupača.

Mnogobrojni kupači zauzeli su "Oficirac" i druge "divlje" dunavske plaže, a prepuni posetilaca proteklih toplih dana su i gradski bazeni.

Prema informacijama iz službe Hitne medicinske pomoći, u Novom Sadu nije bilo više intervencija, nego obično. Dežurna u toj službi dr Elena Suhanek rekla je Tanjugu da je u protekla 24 sata dežurstva evidentirano 107 intervencija na terenu, od kojih je oko 50 bilo po danu.

Subotica

Dok meteorolozi najavljuju temperature u Srbiji i do 39 stepeni, Subotica je "najhladniji" grad, pošto je danas u 14 sati izmereno "prijatnih" 27 stepeni.

Prema izveštajima od 12 časova, Subotica je najhladniji grad u Srbiji sa 26 stepeni, dok je u Nišu izmereno 36.

- Za sada nas osvežava severozapadni vetar, a kiša i dalji pad temperature se očekuje u toku noći i sutra - izjavio je meteorolog Geza Kovač.

Sutrašnje temperature od oko 20 stepeni, prema njegovim rečima, nisu najniže u istoriji Subotice, jer je najniža julska temperatura od kada se meri zabeležena 22. jula 1980, kada je u Subitici izmereno svega 14 stepeni.

Što se najviših temperatura tiče, Kovač je kazao da je u Subotici tokom jula maksimalna izmerena temperatura bila 39 stepeni i to 2007. godine.

Čačak

Čačani koji nisu otputovali na neko egzotično turističko mesto spas od vrućina su potražili na gradskom bazenu i obali Morave, ali je, i uprkos tome, broj intervencija Hitne pomoći povećan.

Danas je do 13 sati Hitna pomoć u tom gradu intervenisala 32 puta, bilo je 13 ambulantnih pregleda, 15 kućnih poseta i četiri intervencije na javnom mestu, a najviše problema imali su hronični bolesnici.

Zrenjanin

Danas su i mnogi Zrenjaninci poranili i spas od vrućina potražili na mužljanskom jezeru "Peskara".

Dežurna služba Hitne pomoći od jutros je imala prosečan broj intervencija, jer su se Banaćani već privikli na vrućinu, a pridržavaju se i svakondevnih preporuka lekara, rekla je Tanjugu dežurni dispečer Zlata Mihajlov.

Kruševac

Malo osveženja i beg od vrućine i 35 stepeni koliko je izmereno u Kruševcu, većina stanovnika tog grada odlučila je da potraži na gradskom bazenu koji je danas, prema rečima direktora Sportskog centra Dragana Lazića, zabeležio rekordnu posećenost od početka letnje sezone.

Veliki broj građana su mogućnost da se rashlade potražili i na "nezvaničnim" kupalištima, na obližnjoj reci Rasini, kao i na jezeru Ćelije gde je voda, prema najnovijim pokazateljima, mikrobiološki neispravna.

Hitna pomoć Zdravstvenog centra Kruševac imala je 13 intervencija, navela je dežurna lekarka Slađana Krnetić i podsetila da je u istom vremenskom intervalu proteklog vikenda zabeleženo više od 30 intervencija.

Kragujevac

Iako je Kragujevac danas jedan od najtoplijih gradova u Srbiji, do 14 sati u tom gradu zabeležen je jedan slučaj kolapsa građanina dok je obilazio pijacu, a na bazenima i jezeru, gde je veliki broj građana otišao da se rashladi, nije bilo problema.

Prema rečima dežurnog lekara Hitne pomoći Gordane Đokić, do 14 sati lekari su intervenisali, uglavnom, po pozivu hroničnih bolesnika, koji su imali različite tegobe zbog visoke temperature.

Prokuplje

S druge strane, Hitna pomoć u Prokuplju od jutros je često intervenisala na javnim mestima i broj poziva toj zdravstvenoj službi je povećan, rekla je Tanjugu dežurna lekarka Hitne pomoći Jelena Bulajić.

Kako je objasnila Bujalićeva, povećan je broj pacijenta koji su kolabirali na javnom mestu zbog ekstremno visokih temperatura, a bilo je i slučajeva da su se javljali ljudi sa simptomima toplotnog udara, kao i drvoseče koji su kolabirali u šumi.

Užice

Na današnjih 33 stepena, većina Užičana rashlađenje je potražila u Đetinji na Gradskoj plaži. Pošto bazen u Sevojnu ovog leta ne radi zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa prethodnog vlasnika, a novi na Carini se još gradi, Gradska plaža je jedino mesto gde se Užičani ovog leta mogu rashladiti.

Visoke temperature povećale su i obim posla u Hitnoj službi. Prema rečima doktora Željka Ćuka, danas su bile tri intervencije usled kolapsa na otvorenom prostoru, a broj poziva povećava se posebno noću od hroničnih bolesnika koji se žale na poječane simptome bolesti.

Loznica

U Loznici je danas popodne izmereno 30 stepeni, a mada to nije najviša temperatura ovoga leta, veliki broj građana, pretežno mladih, vreme je provodilo na bazenima i kraj Drine.

Veliki broj Lozničana, pre svega mlađih, posetio je neka od kupališta na desnoj obali Drine, od kojih je najpopularnija "Žićina plaža".

Dežurni lekar u Službi hitne pomoći lozničkog Doma zadravlja "Dr Milenko Marin" Dragan Cvetinović rekao je da je od sedam do 17 sati ta Služba imala 35 ambulantnih pregleda i da je lekarska ekipa pet puta izlazila na teren.

Povezane vesti: Najgora suša u SAD od 1956. godine U Kuršumliji 43 stepena, među najtoplijim gradovima i Niš i Negotin Spas od vrućina građani traže pored vode, brojne intervencije Hitne pomoći Od 15. jula moguća vanredna situacija zbog još većih vrućina Srbija kao tropi, Beograd danas među najtoplijim gradovima sveta

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.