I dalje nepoznat uzrok eksplozije kotla

Izvor: Politika, 05.Mar.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje nepoznat uzrok eksplozije kotla

Utvrditi da li je došlo do kvara na instalacijama ili je zatajio ljudski faktor, rekao je prilikom obilaska škole ministar prosvete Žarko Obradović

Rekovac – Uzrok eksplozije kotla u Poljoprivredno-veterinarskoj školi u Rekovcu, koja se dogodila u nedelju oko 10 sati, još nije poznat. Zna se samo da je reč o remontovanom kotlu koji im je već zadavao probleme.

– Proizvođač kotla je firma „Šuko” iz Knjaževca, a izvođač preduzeće iz Kraljeva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kotao nije funkcionisao na ugalj, pa smo mi koristili samo ogrevna drva. Zbog toga je izvođač radova razmišljao da ga zameni – navodi direktor škole.

Žarko Obradović, ministar prosvete nauke, koji je juče obišao oštećenu školu, rekao je da je čim je čuo za nesreću odmah zvao MUP da bi istraga utvrdila kako je moguće da kotao ugrađen pre mesec dana eksplodira.

– Kotao je imao trostepeni sistem zaštite, pa je veoma važno utvrditi da li je došlo do kvara na instalacijama ili je zatajio ljudski faktor. Kada istražni organi završe posao, odmah ćemo neke prostorije osposobiti za nastavu, dok ćemo druge renovirati do početka naredne godine. Radove i novi kotao finansiraće ministarstvo – kazao je ministar Obradović.

Srednjoškolci i osnovci nastavu će od danas pohađati u OŠ „Svetozar Marković”. Škola će nabaviti peći na čvrsto gorivo, a dimničari će očistiti odžake, jer se te prostorije sada ne koriste.

– Pošto ima ukupno 500 đaka, oni će moći da prate nastavu u dve smene, jer imamo 12 prostorija. Osnovci će ići pre podne, a onda ćemo napraviti pauzu od pola sata da se ne bi sretali sa srednjoškolcima. U međusmeni ići će pretškolci – rekla je Snežana Stojanović, direktorka OŠ „Svetozar Marković”.

----------------------------------------------

Povređeni pušteni na kućno lečenje

Radoslav Živanović, lozač kotla, nastavnice Vesna Kostadinović i Katarina Simić i spremačica Valentina Vulić, koji su zadobili lakše povrede prilikom eksplozije pušteni su na kućno lečenje. Sreća je što nije bio radni dan, jer bi u suprotnom bilo dosta povređene dece pošto su na mnogim prostorijama izleteli vrata i prozori, a od kotlarnice ništa nije ostalo. Delovi kotla preleteli su školu i završili u obližnjem parku.

Z. Gligorijević

objavljeno: 06.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.