I DALJE SU DISKRIMINISANI Svetski dan Roma prilika da se ukaže na težak položaj te manjine

Izvor: Blic, 07.Apr.2016, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I DALJE SU DISKRIMINISANI Svetski dan Roma prilika da se ukaže na težak položaj te manjine

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da 8. april, Svetski dan Roma ne sme da ima samo simboličan značaj, nego je taj dan dobra prilika da se još jednom upozori na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj te nacionalne manjine.

Kako je saopšteno, poverenica je na sastanku sa predstavnicima Ženske romske mreže ocenila da je zabrinjavajuće da se, od ukupnog broja pritužbi koje se odnose na diskriminaciju na osnovu nacionalne pripadnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najviše odnosilo na romsku nacionalnu manjinu - gotovo svaka druga.

- Posebno je zabrinjavajući odnos pojedinih predstavnika organa javne vlasti prema Romima i Romkinjama - rekla je poverenica i dodala da su česte pritužbe gde diskriminišu upravo oni na čiju podršku romska nacionalna manjina treba da računa.

Takođe, ona je ukazala i na veoma složen problem stanovanja Roma, jer život u neformalnim naseljima otežava pristup drugim ekonomskim i socijalnim pravima, kao što su obrazovanje, zaposlenje i zdravstvena zaštita.

- Zato je neophodna promena odnosa društva i preduzimanje adekvatnog niza mera kao odgovor države, medju prvima potpuno uključivanje sve romske dece u obrazovni sisitem, kojim će se Romima i Romkinjama obezbediti ravnopravan i dostojanstven život - kazala je Janković.

Na sastanku je bilo reči i o ekonomskom osnaživanju Romkinja, njihovom položaju u javnom i političkom životu, suzbijanju i sprečavanju nasilja u porodici, kao i razbijanju stereotipne slike o pripadnicama romske nacionalne manjine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

STOP DISKRIMINACIJI I PREDRASUDAMA: Danas je Međunarodni dan Roma

Izvor: Kurir, 08.Apr.2016, 07:35

...Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će se, povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, sastati sa delegacijom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i Saveza društava Roma Republike Srbije..Povodom 8 aprila u foajeu druge galerije Narodnog pozorišta u Beogradu biće otvorena izložba fotografija...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.