Hormoni u menopauzi – uzrok raka dojke

Izvor: Politika, 16.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hormoni u menopauzi – uzrok raka dojke

Naši onkolozi ovo otkriće već dugo smatraju visokim faktorom rizika, potvrđuje dr Nenad Borojević, sa simpozijuma u San Antoniju

Stopa obolevanja od najčešćeg oblika karcinoma dojke u Americi pala je za 15 odsto za samo 17 meseci, tačnije od avgusta 2002. godine do decembra 2003. godine, a to je rezultat odustajanja miliona žena od hormonske terapije u periodu menopauze, saopštili su juče naučnici na najvećem svetskom skupu onkologa, na konferenciji u San Antoniju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Teksasu. Žene su odbacile hormonsku terapiju u menopauzi posle velike nacionalne studije koja je, između ostalog, zaključila da hormoni mogu da utiču na povećavanje rizika za dobijanje raka dojke. Kongresu koji svake godine u drugoj sedmici decembra u San Antoniju okupi najveća svetska imena y onkologiji prisustvuje i profesor dr Nenad Borojević, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koji je za "Politiku" juče komentarisao ovu vest.

– Ovo je izuzetno visoki procenat pada stope obolevanja i zanimljivo je bilo čuti objašnjenje da su hormoni u menopauzi, koje su žene u Americi prvo masovno koristile, a onda masovno napustile, uzrok smanjenja pojave raka dojke. Hormonski preparati koje su žene uzimale u menopauzi dugo se već smatraju veoma visokim faktorom rizika. Kod nas postoji neslaganje između ginekologa, koji i dalje zastupaju tezu da ženama ovi hormoni donose više koristi nego štete, i nas, onkologa, koji tvrdimo da ženski hormoni mogu da budu provokativni faktor pojave raka dojke. Estrogen spada u grupu kancerogena, ali, naravno zavisno od toga kada ih žena dobija – u određenom životnom dobu i u određenim situacijama. Ipak, mi onkolozi, veoma smo oprezni kada savetujemo žene da u menopauzi uzimaju hormone – kazao nam je u telefonskom razgovoru profesor Borojević.

Autori studije su izvestili da s nestrpljenjem čekaju uporedne studije iz Kanade ili Evrope, kao i da će se tek u nekoliko narednih godina videti šta se zaista događa u već dugo osporavanoj priči o dobrobiti hormona u menopauzi. Epidemiolozi priznaju da ne mogu da dokažu uzročnu vezu, ali za ovako značajnu stopu pada obolevanja nema drugog, boljeg objašnjenja od takozvane hormonske hipoteze posle pomenute nacionalne kampanje. Vezu između pada stope obolevanja od raka i upotrebe hormona mnogi su označili kao zaprepašćujuće otkriće, tim pre što se prvi put od 2003. godine beleži značajan pad stope obolevanja od karcinoma dojke, inače fatalnog za žene svih dobi, a stopa je rasla od 1945. godine.

Naučnici su saopštili da su već dugo znali da hormoni mogu da budu jedna vrsta "goriva" za rast takozvanih estrogen pozitivnih tumora. Hipoteza je nagoveštavala da kada žena prestane da koristi hormone koji olakšavaju tegobe u menopauzi, sitni tumori koji su već ranije postojali bili su zaustavljeni u rastu dok su žene uzimale estrogen, ali ove tumorske promene nikada nisu dostizale veličinu koja bi mogla da se vidi na mamografiji. U tome je ležala glavna opasnost, jer da nisu uzimale hormone možda ovi tumori nikada ne bi rasli.

Za ovo otkriće juče je rečeno da bi moglo da postane otkriće godine u oblasti onkologije.

-----------------------------------------------------------

Važni redovni pregledi

- Prve informacije o smanjenju broja obolelih od karcinoma dojke posle američke revizije opšte preporuke o davanju hormona svim ženama u menopauzi stigle su još krajem prošle godine, ali kod nas su žene i pre toga uzimale hormonske preparate manje nego u razvijenom svetu. Eto, ponekad je sreća ne biti uvek u trendu. Naši ginekolozi su prihvatili stav da se hormoni, i to pre gestageni nego estrogeni, ženama u menopauzi ne daju šematski, već samo u strogo individualnim procenjenim situacijama, imajući u vidu rizik i dobit - kaže dr Aleksandar Ljubić, sa Instituta za ginekologiju Kliničkog centra Srbije.

Dr Ljubić kaže da je bez obzira na to da li žene uzimaju hormone ili ne mnogo važnije insistirati na redovnim lekarskim pregledima, jer nastanak raka dojke zavisi od mnogih činilaca - nasleđa, životne sredine, navika, pa i hormona...

O. Popović

[objavljeno: 16.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.