Guču do sada posetilo oko 15 miliona turista iz 83 zemlje

Izvor: Politika, 23.Jun.2011, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guču do sada posetilo oko 15 miliona turista iz 83 zemlje

BEOGRAD – Dragačevski sabor trubača u Guči, 51. po redu, biće održan od 8. do 14. avgusta, uz bogat kulturno - umetnički i takmičarski program i učešće domaćih trubača i gostiju iz inostranstva, najavili su organizatori danas u Beogradu .

Organizatori su naveli na konferenciji za novinare da je za 50. godina postojanja, Guču do sada posetilo oko 15 miliona domaćih i stranih turista iz 83 zemlje i nastupilo oko 10.000 trubača

Samo prošlogodišnji jubilarni Sabor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posetilo oko 800.000 ljudi.

Ovogodišnji Sabor će tradicionalno biti otvoren kod Spomenika trubaču, a održavaće se na tri pozornice - na stadionu gde će se organizovati glavni takmičarski i koncertni programi, zatim ispred Centra za kulturu, dok će se na pozornici u Crkvenoj porti, koja će ove godine biti postavljena po prvi put, pevati duhovna muzika.

U okviru glavnog programa na Saboru trubača biće održana priredba „Pobedili su - zaslužili su”, u kojoj učestvuju prošlogodišnji pobednici, „prva truba sveta” Dejan Petrović sa grupom „Big bend”, Ekrem Mamutović i Dragan Ignjić sa svojim orkestrima, dok će na pozornici na stadionu biti priređen koncert pevača Miroslava Ilića.

U petak, 12. avgusta, biće održan Ponoćni trubački koncert, finalno takmičenje trubačkih orkestara u konkurenciji seniora uslediće u subotu, kada će biti priređen i koncert Bobana i Marka Markovića.

Međunarodno takmičenje trubačkih orkestara, „prva truba sveta”, koje je 2010. održano prvi put, biće organizovano u nedelju, posle čega će nastupiti Goran Bregović sa orkestrom.

U okviru programa ove sedmodnevne manifestacije biće organiyovano i takmičenje mladih trubačkih orkestara, izložba dragačevske privrede, takmičenje zdravičara i izbor najlepše narodne nošnje, narodni sportski višeboj i improvizacija stare dragačevske svadbe...

Predsednik Saborskog odbora i opštine Lučani Slobodan Jolović izjavio je na konferenciji za novinare da će sve glavne programe manifestacije direktno prenositi Radiotelevizija Srbije (RTS), a direktni prenosi biće organizovani i na Radioteleviziji Republike Srpske i na jednoj od televizijskih stanica u Makedoniji.

Ostale sadržaje i prateće programe prenosiće 45 lokalnih televizija u Srbiji.

Jolović je najavio da će ove godine biti unapređena infrastruktura u Guči, u okviru koje će biti uloženo pet miliona dinara za izgradnju puta Lučani - Guča, dodajući da na taj način Vlada Srbije pomaže razvoju ovog brenda.

Predsednik agencije „Profile” Milan Ristić istakao je da se strategija razvoja Sabora trubača u Guči, zasniva na povećanju broja posetilaca i povećanju njihovog zadovoljstva, afirmaciji i razvoju trubača, poboljšanju imidža Guče, unapređenju organizacije festivala i kvaliteta programa, kao i na ekstenziji (proširenju) robne marke Guče kao „autentičnog i narodnog svesrpskog brenda”.

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Gordana Plamenac podsetila je da TOS kroz kampanju „Srbija. Moja zemlja. Moje putovanje” promoviše četiri najveća koncerta koji se tokom leta održavaju u zemlji, među kojima su, pored Guče, „Exit festival”, „Nišville” i „Beer Fest”.

Direktorka Plamenac je podsetila da se promotivni spot ove kampanje, sa motivima i fotografijama sa pomenutih festivala, od ovog meseca prikazuje na velikom ekranu od 33 metra u poslovnom delu Londona, kako bi bio privučen veći broj stranih turista.

Plamenac je izrazila očekivanje da će ove godine Guča premašiti brojku od milion posetilaca i ukazala na da treba promovisati što više nastupe mladih učesnika u takmičarskom delu programa u Guči, kao i posete mladih turista iz Srbije i inostranstva.

Tanjug

objavljeno: 23.06.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sabor trubača u Guči preko Interneta

Izvor: Mondo, 23.Jun.2011

Ovogodišnji 51. Sabor trubača u Guči, muzička manifestacija koja je jedinstvena u svetu, biće održan od 8. do 14. avgusta, a biće direktno prenošen i na Internetu.

Nastavak na Mondo...

SABOR U GUČI OD 8. DO 14. AVGUSTA

Izvor: Kurir, 23.Jun.2011

BEOGRAD - Dragačevski sabor trubača u Guči, 51. po redu, biće održan od 8. do 14. avgusta, uz bogat kulturno-umetnički i takmičarski program i učešće domaćih trubača i gostiju iz inostranstva, najavili su organizatori...Organizatori su naveli da je za 50. godina postojanja Guču do sada posetilo...

Nastavak na Kurir...

Boban i Marko Marković u Guči

Izvor: Blic, 24.Jun.2011, 01:25

Dragačevski sabor trubača u Guči, koji traje od 8. do 14. avgusta, ove godine će se održati 51. put, a kada je reč o programu, ne donosi puno inovacija. Najveće zvezde će biti Boban Marković i Miroslav Ilić, a muzički spektakl treću godinu zaredom će prirediti Goran Bregović...U prvih pola...

Nastavak na Blic...

Sabor u Guči od 8. do 14. avgusta

Izvor: Glas javnosti, 24.Jun.2011

BEOGRAD - Dragačevski sabor trubača u Guči, 51. po redu, biće održan od 8. do 14. avgusta, uz bogat kulturno-umetnički i takmičarski program i učešće domaćih trubača i gostiju iz inostranstva, najavili su organizatori...Organizatori su naveli da je za 50. godina postojanja Guču do sada posetilo...

Nastavak na Glas javnosti...

Sabor trubača u Guči od 8. avgusta

Izvor: B92, 24.Jun.2011

Ovogodišnji 51. Sabor trubača u Guči održaće se od 8. do 14. avgusta, najavili su organizatori na konferenciji za novinare...Dragačevski sabor trubača je već godinama jedan od događaja koji Srbiju čini jedinstvenom na kulturnoj i turističkoj mapi sveta i privlači brojne posetioce ne samo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.