Građani odaju poštu knezu Aleksandru Karađorđeviću

Izvor: RTS, 20.Maj.2016, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani odaju poštu knezu Aleksandru Karađorđeviću

Na Oplencu će danas biti sahranjen knez Aleksandar Karađorđević, sin kneza nemesnika Pavla Karađorđevića Prvog i kneginje Olge. Posmrtni ostaci kneza Aleksandra u Beograd su preneti 18. maja, a protekla dva dana građani su odavali poslednju počast preminulom knezu u mauzoleju na Oplencu. Direktan prenos sahrane na Drugom programu RTS-a u 13 časova.
Na stotine građana Šumadije i iz ostalih krajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije odali su poslednju počast knezu Aleksandru Karađorđeviću u crkvi Svetog Đorđa, zadužbini kralja Petra Prvog Karađorđevića.
Knez će biti sahranjen u porodičnom mauzoleju u kojem počiva 25 članova porodice Karađorđević.
Od jutros građani polažu vence i cveće kraj odra preminulog kneza.
U 10.30 počinje Zaupokojena liturgija, nakon čega će knez Aleksandar Karađođević biti sahranjen u porti crkve Svetog Đorđa.
Istoričar Dragan Reljić, upravnik Zadužbine kralja Petra Prvog, kaže za RTS da je knez Aleksandar kao jako mlad otišao u izbeglištvo - nakon martovskog puča, u Južnoafričku republiku.
Tamo je završio obuku za pilota u ratnim uslovima i kao pilot bombardera učestvovao je u Drugom svetskom ratu, kaže Reljić.
Nakon toga, dodaje, sin kneza nemesnika Pavla bavio se povratkom monarhije u Srbiju. Intenzivno je dolazio u Srbiju, bavio se pitanjem Kosova i Metohije, i srpske dijaspore, naročito u Francuskoj, rekao je Reljić.
Ističe da će knez Aleksandar, koji je nosio titulu knez od Jugoslavije, biti sahranjen na mestu gde su sahranjeni njegovi roditelji, ali i svih pet vladara iz porodice Karađorđević, uključujući i vožda Karađorđa.
Sahrani kneza Aleksandra Karađorđevića prisustvovaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, članovi porodice Karađorđević, članovi kraljevskih porodica, diplomatski kor, kao i građani.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Knez sahranjen uz počasti na Oplencu

Izvor: Mondo, 20.Maj.2016

Čukununuk vožda Karađorđa, knez Aleksandar Karađorđević sahranjen je na Oplencu. Nakon liturgije održanoj u crkvi Svetog Ðorđa na Oplencu, knez Aleksandar sahranjen je u kripti dinastije Karađorđević u toj crkvi.

Nastavak na Mondo...

Sahranjen knez Aleksandar Karađorđević

Izvor: N1 televizija, 20.Maj.2016

U Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu sahranjen je knez Aleksandar Karađorđević, sin kneza Pavla Karađorđevića i kneginje Olge. Posmrtni ostaci kneza Aleksandra, koji je preminuo 12. maja u Parizu u 92. godini u Beograd su preneti 18. maja...Ko to može da okupi ovoliko sveštenih lica na jednom mestu,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.