Fondacija Le Korbizije: Osuda napada

Izvor: Akter, 23.Maj.2015, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fondacija Le Korbizije: Osuda napada

Fondacija Le Korbizije osudila je napade na poznatog francuskog arhitektu koji se odnose na njegove kontroverzne političke aktivnosti između dva svetska rata, preneli su danas francuski mediji.

Polemika je nastala posle objavljivanja tri knjige u kojim se veliki arhitekta 20. veka optužuje za antisemitizam, militantni fašizam i veze s kolaboracionističkim režimom Višija za vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu.

"Fondacija poziva na miran i naučni pristup tog >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << izuzetnog složenog perioda za Le Korbizijea. Nije dobro osuđivati njegov rad na osnovu ideoloških pretpostavki bez čvrstih dokaza", navodi se u saopštenju.

Fondacija dodaje da takva osuda nije takođe dobra ni za desetine hiljada ljudi u 11 država i na četiri kontinenta koji žive i rade u zdanjima koje je izgradio Le Korbizije.

Šarl-Eduar Žanre-Gri, poznatiji kao Le Korbizije, rođen je 1887. godine u Švajcarskoj, a kasnije je postao francuski državljanin. Jedan je od glavnih predstavnika modernog pokreta u arhitekturi, purizma, zajedno s arhitektima Alvarom Altom i Ludvigom Mis van der Roeom.

Fondacija je istakla da su dokumenta koje je napisao Le Korbizije a danas iskorišćena protiv njega objavljena i dostupna svima. "Njegovo nasleđe treba da opstane i da ne bude potcenjeno nekim njegovim karakternim crtama ili ponašanjem", navodi se u saopštenju.

Le Korbizijeovo delo, kome je posvećena izložba u pariskom Centru Pompidu povodom 50 godina od njegove smrti, ocrnjena je poslednjih nedelja u Francuskoj delima u kojima se navodi da je čuveni arhitekta bio fašista.

"Otkrio sam da je on jednostavno bio militantni fašista", rekao je Gzavije de Žarsi, autor knjige "Le Korbizije, francuski fašista".

Arhitekta je 20 godina sarađivao s "grupama s veoma jasnom ideologijom", rekao je Fransoa Šaslen, autor knjige "Šta se krilo o Le Korbizjeu".

Istoričar Mark Perelman pozdravio je nedavno objavljena dela pošto je prvi 1979. godine objavio knjigu "Fašističke ideje arhitekte".

Autori knjiga navode da Le Korbizijeovi kasniji radovi pokazuju da je 1920-ih godina posećivao fašističke kružoke u Parizu. Postao je blizak s Pjerom Vinterom, liderom Fašističke revolucionarne stranke s kojim je pokrenuo časopis "Prelid".

U tom časopisu, Le Korbizije piše članke u kojima "opravdava svoj nacistički antisemitizam", rekao je De Žarsi.

Le Korbizije 1940. godine u pismu majci navodi da je "Hitler učinio grandiozno delo, preuredio je Evropu" - aludirajući na Jevreje.

U Francuskoj je izgradio čuvenu stambenu jedinicu "Ozareni grad" u Marseju i crkvu u Ronšanu na istoku Francuske, koje se nalaze na spisku kandidata svetske kulturne basstine Uneska.

Izložba "Ljudsko delovanje" u centru Pompidu, od 29. aprila do 3. avgusta, uopšte ne pominje Le Korbizijeov "fašistički" period i njegove veze s kolaboracionisticckim režimom u Višiju tokom okupacije Francuske u Drugom svetskom ratu.

Među najpoznatijim delima arhitekte nalaze se plan zgrade UN u Ženevi, plan urbanizacije Bogote, Rošanska kapela i manastir u La Turetu. Napravio je više od 400 uljanih slika i murala, 44 skulpture, kao i litografije i crteže.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.