Farmaceutska komora: Potreban jedinstveni registar apoteka i cene lekova

Izvor: Blic, 30.Maj.2016, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Farmaceutska komora: Potreban jedinstveni registar apoteka i cene lekova

U Srbiji ima oko 3.100 apoteka od kojih je oko 1.000 državnih, podaci su kojima raspolaže Farmaceutska komora Srbije.

Direktorka te komore Svetlana Stojkov je rekla da podaci o broju apoteka nisu pouzdani, jer u Srbiji ne postoji jedinstveni registar koji bi se redovno ažurirao kako bi se u svakom trenutku znalo koliko ima apoteka.

Ona je navela da apoteke u Srbiji nisu ravnomerno rasporedjene, dodajući da prema jednom nezvaničnom ispitivanju u Beograda, na Zelenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vencu, jedna apoteka dolazi na oko 800 do 900 stanovnika, dok ima delova Srbije gde s jednom apotekom na preko 10.000 stanovnika.

Zbog toga su i cene lekova su različite, pa je zato potrebno uvesti jedinstvene cene, da stanovnici u različitim delovima Srbije ne bi plaćali različito za isti lek, a to bi bilo izvodljivo ako bi se troškovi prometa na malo definisali fiksnom maržom, navela je Stojkov.

Ona je rekla da da je prosek u Evropi da se jedna apoteka otvara na oko 4.000 ljudi, odnosno u zavisnosti od zemlje taj broj se krece od 2.000 do čak 17.000 stanovnika kao u Danskoj.

Stojkov je kazala i da cene lekova ne bi smele da budu glavni kriterijum konkurencije već da to treba da bude kvalitet usluga koje pružaju apoteke u kojima moraju da budu zaposleni licencirani farmaceuti kojih u Srbiji trenutno ima oko 6.100 koji su i članovi Farmaceutske komore Srbije.

Na današnjem skupu u Farmaceutskoj komori Srbije rečeno je i da je farmaceutsko tržište u Srbiji dobro snabdeveno i da su svi lekovi koji se mogu naći prošli Agencijiju za lekove.

Navedeno je i da su državne apoteke trenutno u lošijem položaju od privatnih, jer moraju da poštuju strožiju proceduru nabavke lekova pa zato ne mogu da budu brže i fleksibilne, odnosno konkurentne.

Na skupu je ocenjeno da se lekovi ne bi smeli tretirati kao roba, jer se time dovodi u pitanje zaštita javnog zdravlja gradjana Srbije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Farmaceutska komora: Potreban jedinstveni registar apoteka i cene lekova

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Maj.2016

U Srbiji ima oko 3.100 apoteka od kojih je oko 1.000 državnih, podaci su kojima raspolaže Farmaceutska komora Srbije...Direktorka te komore Svetlana Stojkov je rekla da podaci o broju apoteka nisu pouzdani, jer u Srbiji ne postoji jedinstveni registar koji bi se redovno ažurirao kako bi se u svakom...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.