Evropa se smrzava

Izvor: Politika, 08.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa se smrzava

Izuzetno niske temperature prouzrokovale haos na putevima, otkazane letove i brojne smrtne slučajeve u više evropskih država

Polarne temperature i snežne padavine prouzrokovale su, u poslednja dva dana, pravi haos u svim državama centralne Evrope, a najteža situacija je u Poljskoj i Nemačkoj. Sudeći po izveštajima svetskih agencija, hladnoća i sneg stvaraju probleme i u drugim zemljama, a spor oko gasa između Rusije i Ukrajine dodatno otežava situaciju.

Rekordno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << niske temperature pogodile su Nemačku, pa je tako meteorološka stanica u istočnoj pokrajini Saksoniji zabeležila temperaturu od čak minus 28 stepeni Celzijusovih. Slična situacija vlada i u Poljskoj, gde su temperature u noći između utorka i srede dostigle i minus 25 stepeni.

Kako saopštava portparol ministarstva unutrašnjih poslova Poljske Violeta Paprocka, od posledica smrzavanja umrlo je sedam osoba, čime je broj smrtnih slučajeva porastao na 76 od 1. novembra prethodne godine. Većina žrtava bili su beskućnici ili ljudi pod dejstvom alkohola koji su zaspali na ulici.

Smrtni slučaj usled smrzavanja zabeležen je i u Belgiji. Jedan 30-godišnjak pronađen je mrtav u gradskom parku u Luvenu, saopštila je lokalna policija. Meteorološka služba Belgije navela je da se temperatura u toj zemlji spustila na minus 20 stepeni i to je bila najhladnija noć u poslednjih deset godina.

Snežne padavine juče su izazvale paralizu saobraćaja u jugozapadnom delu Francuske, pa je avio-saobraćaj zaustavljen na aerodromu u Tuluzu, zbog snega koji je prekrio piste, a neki putevi u okolini grada su potpuno zatvoreni za automobile. Situacija je teška i u Marseju, posle padavina koje su iznenadile stanovnike ovog mediteranskog grada (budući da su njegovi stanovnici poslednji put sneg videli 1987. godine). Sneg je prekrio puteve, vozila, ali i brodove u luci. Saobraćaj je poremećen, a oko 9.000 domaćinstava je bez struje.

Oko 1.500 osoba je zbrinuto u prihvatnim centrima koji su otvoreni u oblasti Buš di Ron, gde je visina snega i do 40 centimetara. Lokalne vlasti zabranile su izlazak vozila na autoputeve zbog rizika od poledice, ali je autoput između Marseja i Tulona otvoren za laka vozila. U srednjim školama je otkazana nastava, a osnovne škole i obdaništa su većinom zatvoreni.

Prema pisanju dnevnika „Korijere dela Sera”, haos je nastao i u Italiji, a najteža situacija je u severnim provincijama Lombardiji i Pijemontu, gde je oko 150.000 učenika ostalo u svojim kućama zbog pogoršanog vremena. I aerodromi u Milanu Malpensa i Linate bili su privremeno zatvoreni, a Torino pokušava da se izbori sa snežnim nanosima.

Sa velikim problemima suočava se i Holandija. Tako su gradske vlasti Roterdama prvi put, u poslednjih 12 godina, aktivirale ledolomac, kako bi se omogućio nesmetani transport brodova kroz ovu holandsku luku. Da ipak nije sve tako crno, smatraju holandski brzi klizači. Oni se nadaju da će se niska temperatura održati dovoljno dugo kako bi u zemlji mogla da se održi trka u brzom klizanju na trasi dugačkoj 200 kilometara (trasa će se prostirati preko zamrznutih kanala i reka u severnoj provinciji Friziji). Prethodni put ovo takmičenje je organizovano 1997. godine, a tokom stogodišnjeg postojanja trke su održane samo 15 puta.

R. Škorić

--------------------------------------------------------

Državljanin Srbije smrzao se u Italiji

Specijalno za „Politiku"

Rim, 8. januara – U mestu Zagarolo, istočno od Rima, u sredu u svom stanu preminuo je A. P. (57), državljanin Srbije. Tačan uzrok smrti još nije utvrđen, ali se pretpostavlja da je reč o smrzavanju. Preminulije imao stalni boravak u Italiji. Karabinijeri,koji su došli kada ih je rodbina obavestila, u njegovom skromnom stanu pronašli su ostatke izgorelih svari tako da se pretpostavlja da je A. P. pokušavao da se ogreje. Telo preminulog Srbina prebačeno je u policijsku stanicu u Tivoli, gde će biti urađene neophodne analize kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti.

U poslednjih nekoliko dana temperature u Italiji su vrlo niske čak i za ovo doba godine. U Rimuje vrlo hladno, dok u Milanu i Torinu danima ne prestaje da veje sneg.

M. Lalović

[objavljeno: 09/01/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Energetska kriza ponovo istakla zavisnost Evrope

Izvor: Economy.rs, 08.Jan.2009

Nagli zastoj u snabdevanju ruskim prirodnim gasom veoma podseca na situaciju iz januara 2006. godine, kada je slican spor izmedju Rusije i Ukrajine u vecem delu Evrope gotovo prepolovio kolicine neophodnog gasa.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.