Er Srbija: Od pre dve godine dvoje u kabini

Izvor: RTS, 27.Mar.2015, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Er Srbija": Od pre dve godine dvoje u kabini

Avio-kompanija "Er Srbija" saopštila je kako je još pre dve godine uvela proceduru prema kojoj najmanje dva člana posade moraju da budu u pilotskoj kabini u svakom trenutku i da piloti obavezno prolaze testove psihologa.
Kako su istakli u "Er Srbiji", u kabini mora da bude prisutan član kabinskog osoblja, kad god su kapetan ili kopilot iz bilo kog razloga van kabine, tu proceduru odobrio je Direktorata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za civilno vazduhoplovstvo Srbije i ona se strogo se primenjuje.

Posle pada aviona kompanije "Džermanvings" 24. marta u Francuskoj u kojoj je poginulo 150 ljudi, a za koju je osumnjičen kopilot koji je ostao sam u kabini, svetske avio-kompanije počele su da uvode obavezno prisusvto dva člana posade u pilotskoj kabini.
Među kompanijama koje su izmenile procedure su "Lufthanza", "Izi džet", "Virdžin" i "Viz er".
"Er Srbija" dosledno primenjuje uputstva o zdravstvenim kriterijumima letačkog osoblja koje je propisao DCV i koja su usklađena sa smernicama Evropske agencije za bezbednost u avijaciji (EASA), navodi se u saopštenju.
Tim uputstvima jasno su utvrđeni i obim pregleda i zdravstveni kriterijumi za letačko osoblje.
Svi pregledi za letačko osoblje se rade jednom godišnje, osim kada zbog određenih zdravstvenih stanja postoji vremensko ograničenje lekarskog uverenja, kada su pregledi češći.
U slučaju bilo kakvog odstupanja od propisanih zdravstvenih kriterijuma privremeno se suspenduje lekarsko uverenje, a za vreme suspenzije, pilot ne leti, rekli su u "Er Srbiji".
Pored ovih pregleda, u "Er Srbiji" su, na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, utvrđena radna mesta sa povećanim rizikom gde spadaju i radna mesta pilota.
Pregledi za ta radna mesta podrazumevaju i preglede psihologa, koji se sastoje od intervjua i testova ličnosti i sposobnosti.
Testove obavlja psiholog zaposlen u Vazduhoplovno-medicinskom centru. Ako se utvrdi da bilo koji pilot nije psihofizički zdrav, lekarsko se uverenje suspenduje i pilot se podvrgava detaljnom ispitivanju, istakli su u "Er Srbiji".
Kopilot Andreas Lubic, koji je navodno namerno oborio avion "Džermanvingsa", bio je pod medicinskom terapijom zbog bolesti koju je krio od svog poslodavca, pokazuju dokazi pronađeni u njegovom domu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Er Srbija pre dve godine uvela pravilo o dva člana u kabini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2015

Aviokompanija Er Srbije (Air Serbia) saopštila je danas da je još pre dve godine uvela proceduru prema kojoj najmanje dva člana posade moraju da budu u pilotskoj kabini u svakom trenutku i da piloti obavezno prolaze testove psihologa...Kako su istakli u Er Srbiji, u kabini mora da bude prisutan član...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.