Eparhija: Pokušaj stvaranja raskola doživeo fijasko

Izvor: Blic, 21.Nov.2010, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eparhija: Pokušaj stvaranja raskola doživeo fijasko

Eparhija raško-prizrenska ocenila je danas da je pokušaj stvaranja raskola i uzurpacije manastira na severu Kosova doživeo fijasko i da je sačuvano jedinstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC).

U eparhijskom saopštenju navedeno je da očekivanja sledbenika raščinjenog vladike Artemija nisu ispunjena jer nisu dobili podršku lokalnog stanovništva.

U eparhiji očekuju da će protiv uzurpatora imovine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SPC pravosudni organi preduzeti neophodne mere kako bi vinovnici bili onemogućeni u eventualnom ponavljanju sličnih krivičnih dela.

Eparhija navodi da je pokušaj raščinjenog vladike da sa svojim sledbenicima zauzme manastire na severu Kosova “jedinstven događaj, do sada nezabeležen u istoriji SPC”.

U saopštenju je navedeno da su podršku Artemiju otkazali u poslednjem trenutku i "njegovi simpatizeri iz reda tzv. Srpskog nacionalnog veća KIM Milan Ivanović i Dragan Velić".

“

Eparhija je, kako se navodi, posebno zahvalna Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i policijskoj upravi na prostoru Novog Pazara koja je prisebnom akcijom sprečila nasilni upad "Artemijevaca" u manastir Crnu Reku, kao i Srbima iz KPS koji su profesionalno i dostojanstveno pomogli Crkvi da povrati red u manastir Duboki Potok.

Nakon izvođenja sledbenika raščinjenog episkopa Artemija iz manastira Duboki Potok, svi manastiri eparhije Raško-prizrenske su ponovo pod kontrolom kanonske uprave Eparhije i u njima se nastavlja redovan monaški i bogoslužbeni život”, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući brzom i savesnom reagovanju Svetog arhijerejskog sabora, prisebnosti i odlučnosti novoizabranog episkopa raško-prizrenskog Teodosija, sveštenstvu, monaštvu i vernog naroda na terenu eparhije, izbegnuta je situacija koja je veoma lako mogla da ima dalekosežno negativne posledice za SPC, saopštila je Informativna služba Eparhije raško-prizrenske.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od policije će biti zatražene informacije

Izvor: Danas, 21.Nov.2010

„Slučaj“ raščinjenog umirovljenog episkopa raško-prizenskog Artemija proteklog vikenda ušao je u novu fazu i mogao bi da se nastavi pred državnim sudovima. Na potezu je Tužilaštvo koje treba da odluči da li će krivičnu prijavu SPC protiv vladike Artemija, koji se tereti za uzurpaciju crkvene...

Nastavak na Danas...

Saborske odluke su konačne

Izvor: Danas, 22.Nov.2010, 20:34

Krivičnu prijavu protiv raščinjenog vladike Artemija pokrenuo je Sveti arhijerejski sabor. Razlog su uzurpacija tuđe imovine i zloupotreba bivšeg položaja, iako je stavio potpis na odluke Svetog arhijerejskog sinoda od 13. februara i Sabora od maja ove godine, kojima je razrešen uprave u Eparhiji...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.