EKONOMSKA STRATEGIJA GLAVNA TEMA Vladimir Kostić: SANU će se uključiti u sve društvene probleme

Izvor: Blic, 21.Feb.2017, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKONOMSKA STRATEGIJA GLAVNA TEMA Vladimir Kostić: SANU će se uključiti u sve društvene probleme

Glavna sfera delovanja Srpske akademije nauka i umetnosti 2017. biće definisanje ekonomske strategije Srbije u narednom periodu, kaže za "Blic" Vladimir Kostić, prvi čovek te ustanove.

Ovoj temi biće posvećena posebna konferencija, a svi predlozi stručnjaka biće publikovani u posebnoj monografiji. Drugim rečima, SANU će pokušati organizacijom ovakvog skupa da odgovori na mnoge izazove koji stoje pred srpskom ekonomijom, a u svetlu svih dešavanja u svetu i zemlji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Ova tema, ali i druge teme koje su definisane kao prioritet u 2017. godini pokazuju da je ovo rukovodstvo, na čijem je čelu Vladimir Kostić, rešeno da se aktivnije uključi u sve aktuelne društvene probleme. Za akademika Kostića uloga nacionalnih akademija u 21. veku mora da bude drugačija, uz neophodne promene i prilagođavanja novom vremenu.

- Akademija traje nepuna dva veka. Pred takvom tradicijom mi smo skorojevići koji nužno moraju da imaju svest o oprezu u planiranju aktivnosti SANU. Samo tradicija koja je spremna da se samosvesno menja u osluškivanju vremena i potreba sredine iz koje je potekla ima šansu dugotrajnosti. Zbog toga je i naše angažovanje u 2017. godini posvećeno temama koje mogu da budu interesantne širem krugu ljudi. Posebno interesovanje mogu izazvati teme o javnom zdravlju. Na jesen će se razgovarati o mentalnom zdravlju u svetlu svih trauma kroz koje je stanovništvo prošlo. Biće i serija predavanja o prevenciji karcinoma želuca - kaže Kostić.

On dodaje da će se SANU baviti i drugim temama, a stvar je vlasti da li će njih implementirati u svoje strategije.

- Biće reči i o inovacijama i njihovom značaju za nauku, ali i o ekonomiji, energetici, konsekvencama klimatskih promena, ali i o zaštiti privatnosti. Nedavno je počela serija predavanja o sivim zonama naše istoriografije, a na jesen o nanotehnologijama. Pored toga organizovaćemo i brojne izložbe kako bi se građanima Srbije približilo kulturno i istorijsko blago ove države. Priprema se izložba "Kulturno i umetničko blago srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", prikaz života i rada Stojana Novakovića i mnoge druge. Ukratko, cilj nam je da SANU ostane mesto kompetentnosti, odgovornosti i poštenja. Ni manje ni više - naglašava predsednik SANU.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.