Dulić: Rok za legalizaciju divlje gradnje može biti produžen

Izvor: Blic, Tanjug, 16.Jul.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Rok za legalizaciju "divlje gradnje" može biti produžen

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je danas da će amandman grada Beograda na Zakon o prostornom planiranju biti prihvaćen ukoliko bude formulisan tako da svaka zlopotreba bude izbegnuta.



Ministarstvo se slaže da predlog Beograda o produžetku roka za legalizaciju objekata koji su izgrađeni ili su počeli da se grade nakon 13. maja 2003. godine bude prihvaćen, ali ako već sutra na terenu bude sprečena dalja bespravna gradnja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kazao je Dulić prilikom obilaska reciklažnog dvorišta na Adi Huji.

"Ukoliko prihvatimo rizik da produžimo rok za legalizaciju, moramo biti sigurni da do donosenja zakona neće nići još ko zna koliko nelegalnih objekata, a da objekti koji su u izgradnji neće biti prošireni van predviđenih površina", istakao je ministar.

Dulić je rekao da želi da bude uveren da su, kao i Beograd i ostale lokalne samouprave spremne i imaju dovoljno kapaciteta da spreče zloupotrebu produžetka roka za legalizaciju.

Oni, koji su bahato gradili na tuđoj zemlji, trasama koridora, zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima ili ugrozili bezbednost građana neće moći da legalizuju takve objekte, a ministarstvo će naći način da ih ukloni, naglasio je ministar i izrazio nadu da će Zakon biti donesen do kraja jula.

"U Srbiji ima oko milion objekata koji nisu legalizovani, uključujući i državne objekte, kao što su putevi i mostovi", dodao je Dulić napomenuvši da je najveći broj nelegalno izgrađenih objekata u Beogradu.

Ministar je ukazao na to da će lokalne samouprave od legalizacije ostvariti značajnu ekonomsku dobit i podsetio da ima opština i gradova u kojim nema nelegalne gradnje. Prema njegovim rečima, ukoliko amandman bude usvojen objekti će biti podeljeni prema nameni, od čega će zavisiti i cena legalizacije, jer se mora napraviti razlika između onih koji su zaradili na divlje izgrađenim objektima i onih koji su gradili kuće, u kojima i sada žive.

"Ukoliko je neko kupio stan pod rizikom da nije legalizovan, moraće sam to da uradi, ali će imati niz olakšica, kao što su ubrzana procedura i plaćenje na rate", obasnio je Dulić.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ukazao je na značaj ovog zakona koji je predložilo Minstarstvo životne sredine i prostornog planiranja jer će, između ostalog, lokalnim samoupravama biti vraćena imovina, što se godinama odlaže. Sa predlogom da se produži rok za legalizaciju objekata koji su izgrađeni ili su počeli da se grade nakon 13. maja 2003. godine, složile su se ostale samouprave, naveo je Đilas.

"U glavnom gradu 99 odsto nelegalizovanih objekata su privatne kuće, koje imaju 'divlje' priključke za struju i vodu", napomenuo je on, istakavši da takve situacije treba što pre dovesti u legalan okvir.

Đilas je podsetio da je gradska vlast počela sa popisivanjem svih objekata koji su izgrađeni u poslednjih godinu dana i da je do sada izveštaje o tome podnelo osam opština.

"Kada Zakon o prostornom planiranju bude usvojen, na divlju gradnju biće stavljena tačka", zaključio je gradonačelnik Beograda.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neizvesno produženje legalizacije

Izvor: B92, 16.Jul.2009

Beograd -- Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da nije izvesno da li će novim zakonom biti omogućen produžetak legalizacije...Dulić je objasnio da su na predlog zakona o planiranju i izgradnji stigle najave amandmana na odredbe o legalizaciji bespravno podignutih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.