Izvor: Politika, 21.Nov.2014, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donacija iz Emirata brža od snega

Četiri kuće koje se grade novcem šeika Zajeda el Nahajana u Valjevu već su stavljene pod krov, a 6. decembra u njih će se useliti porodice Rakić, Tešić, Jakovljević i Jovičić

Valjevo – Odmah po dolasku u Rudničku ulicu, u valjevskom naselju Peti puk, njegova ekselencija Džuma Rašid Sejf Zajid el Daheri, ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji, otvoreno je pokazao zadovoljstvo. Četiri kuće koje se grade iz donacije ove prijateljske zemlje, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << šeika Bin Zajida el Nahajana, bile su pod krovom i prema informaciji građevinara za dve nedelje, odnosno 6. decembra biće useljive. Radi se o tipskim kućama od 60, 80 i 100 kvadrata korisne površine koje će biti novi domovi porodicama Rakić, Tešić, Jakovljević i Jovičić.

Na vratima kuće od 80 kvadrata predstavnika donatora, odnosno ambasadora UAE u čijem društvu je bio i ministar Aleksandar Vulin, dočekao je Goran Rakić, čiji je stari dom uništilo klizište tokom neupamćenih majskih poplava. Kaže da je očekivao pomoć, ali i da će ona stići iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nije mogao ni da sanja. Kako reče, on i njegova četvoročlana porodica pamtiće njihovu pomoć i podršku kada im je bilo najteže. Visoke zvanice pred svojim budućim domom sačekala je i vremešna Mašinka Tešić, iz sela Rebelja koje je doživelo pravu kataklizmu. Govorila im je o pojedinim detaljima skoro nestvarnog događaja, kada je za samo jedan dan zemlja bukvalno progutala pola sela. Iako joj nije svejedno što je napustila rodno mesto, veruje da će se brzo privići na novu kuću i komšije.

Posle obilaska sve četiri kuće, ambasador El Daheri je rekao da je prijatno iznenađen kvalitetom gradnje kuća, a ponajviše što su novim domovima zadovoljni njihovi budući stanari. On je istakao da je donacija naroda njegove zemlje usledila kao humanitarni čin, ali i kao rezultat visokog poštovanja i uvažavanja dveju zemalja. Podsetio je i da će u okviru projekta pomoći iz fondacije Kalifa Bin Zajid el Nahajana, a uz posredovanje ambasade UAE,pre kraja godine biti završena izgradnja 35 tipskih objekata na području Valjeva, Obrenovca i Krupnja od 60, 80 i 100 kvadrata.Vrednost ove donacije je milion evra.

Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, donatore iz UAE je naveo kao istinski primer humanosti i spremnosti da se u nevolji pomogne drugom. Kako je rekao, nije mogao da se seti čime je naša država zadužila tu prijateljsku zemlju, a oni su od prvog dana stali uz građane Srbije koji su postradali u nezapamćenom nevremenu. To se mora ceniti, ali i tumačiti kao primer da ljudima u nevolji treba pomagati.

S obzirom da je gradnja kuća iz donacije UAE pretekla prvi sneg, novinari su pitali Marka Blagojevića, direktora Kancelarije za obnovu, kakva je situacija na nivou zemlje. Odgovorio je da se po 218 pravnosnažnih rešenja grade nove kuće na isto toliko lokacija. Tempo gradnje je ubrzan, rekao je uz opasku da živimo u 21. veku i da, zahvaljujući novoj tehnologiji, sezona građevinskih radova traje tokom cele godine. Ovu informaciju je dopunio i podatkom da i pored ograničenih mogućnosti u svim fondovima za pomoć postradalima od poplava imaju dovoljno sredstava da nikoga ne ostave na cedilu. Kada je u pitanju Valjevo, gradonačelnik Stanko Terzić je ustvrdio da će svih 29 novih kuća biti izgrađeno pre zime.    

B. Novović

objavljeno: 21.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.