Domovi zdravlja puni prehlađenih pacijenata

Izvor: S media, 11.Jan.2011, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domovi zdravlja puni prehlađenih pacijenata

Sezona prehlada je počela, pa čekaonice u beogradskim domovima zdravlja "vrve" od pacijenata, od kojih se većina žali na respiratorne infekcije i simptome gripa, pokazala je današnja anketa Tanjuga.

Dežurni lekari kažu da je broj pacijenata povećan i da je došlo do porasta obolelih od akutnih respiratornih infekcija, naročito kod radno aktivnog stanovništva.

Lekari savetuju pacijentima unošenje što više tečnosti, prirodnih sokova, čajeva i supa >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i prirodnog vitamina "C", koji se nalazi u agrumima, kako bi ojačali imuni sistem i odbrambenu funkciju organizma, kao i često provetravanje prostorija u kojima borave.

Doktor Vesna Janjušević iz Doma zdravlja "Stari grad" rekla da je u toj zdravstvenoj ustanovi najviše pacijenata starosti od 30 do 64 godine, a da a se smanjio broj obolelih mališana do četiri godine i mladih od 15 do 19 godine. Smanjenje broja obolelih medju mladjom populacijom ona objašnjava školskim raspustom i praznicima tokom kojih deca ne idu u škole i vrtiće.

Ukazujući na važnost prevencije, Janjuševićeva je pozvala sugradjane da se vakcinišu, posebno one koji boluju od hroničnih bolesti, a već inficiranima respiratornom infekcijom je preporučila izbegavanje masovnih skupova čime doprinose širenju virusa.

Načelnik pedijatrijske prijemne ambulante i hitnih slučajeva u Institutu za majku i dete Radovan Lukešević kaže da su respiratorne infekcije najčešće virusnog karaktera i od nje najviše oboljevaju deca mladja od tri godine.

On je rekao da je broj obolelih mališana nešto veći tokom noći zbog izuzetno visokih temperatura koje prate tu vrstu infekcija.

Pedijatar u KBC "Dragiša Mišović" Olivera Ćalović rekla da je u poslednje vreme povećan broj obolele dece od respiratornih infekcija, kao i broj dece sa visokom temperaturom i problemima sa opstrukcijama pluća koje roditelji dovode noću u toku dežurstva.

Ona je upozorila da bi deca što manje trebalo da borave u zagušljivim prostorijama, kao i da roditelji u periodu prehlada ne treba da ih vode na mesta gde su skuplja veliki broj ljudi.

Virus blagog intenziteta

Lekar opšte prakse u Domu zdravlja "Vračar" Ljiljana Delibašić rekla je da se veliki broj pacijenata žali na sekreciju iz nosa i kašalj i to bez obzira na starosnu dob bilo da je reč o onima od 30 i 70 godina.

Delibašić je rekla da se svi oni žale na hroničan zamor, malaksalost i gubitak energije. Prema njenim rečima, povećan je i broj starijih pacijenata, od 65 do 80 godina, kojima smetaju nepovoljne vremenske prilike.

Lekar privatne opšte prakse Radoslav Zlatković rekao da je broj pacijenata u odnosu na jesenje mesece veći za oko 60 odsto i da se najviše žale zaposleni koji su u stalnom kontaktu sa velikim brojem ljudi.

"Prehlada obično traje tri do četiri dana, a kod pacijenata kod kojih je infekcija praćena temperaturom, ona se proteže i na sedam do 10 dana", kazao je on i dodao da su pacijenti srednjih godina u prvim danima infekcije žale na mučninu, glavobolju, a često i na gušobolju.

Zlatković je ocenio da je najbolji način preventive vakcinacija, koju, kako je naveo, savetuje i svojim pacijentima.

Prema njegovim rečima, u 30 odsto slučajeva kratkoročna prehlada kod pacijenata prešla je u bronhitis, pa su u lečenje morali biti uključeni i antibiotici.

Privatni pedijatar Svetislav Popović smatra da nema mesta panici, jer infekcije i prehlade koje vladaju su uglavnom uobičajeni za ovo doba godine i dodao da je možda jedino kod dece predškolskog uzrasta primetan veći broj obolelih, jer su stalno u kontaktu sa velikim brojem vršnjaka i odraslih, ali i zbog ne pranja ruku.

Popović je rekao da nije primetio da se infekcija razvija do većih razmera, ali da svakako treba obratiti pažnju na negovanje zdravstvene higijene.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bolnice i domovi zdravlja puni prehlađenih

Izvor: Mondo, 11.Jan.2011

Sezona prehlada je počela, pa čekaonice u beogradskim domovima zdravlja "vrve" od pacijenata, od kojih se većina žali na respiratorne infekcije i simptome gripa.

Nastavak na Mondo...

BOLNICE PUNE GRIPOZNIH

Izvor: Kurir, 12.Jan.2011, 10:02

BEOGRAD - Sezona prehlada je počela, pa čekaonice u beogradskim domovima zdravlja „vrve“ od pacijenata, od kojih se većina žali na respiratorne infekcije i simptome gripa, pokazala je anketa Tanjuga. Dežurni lekari kažu da je broj..BEOGRAD - Sezona prehlada je počela, pa čekaonice u beogradskim...

Nastavak na Kurir...

Domovi zdravlja puni prehlađenih

Izvor: B92, 12.Jan.2011

Sezona prehlada je počela, pa čekaonice u beogradskim domovima zdravlja "vrve" od pacijenata, od kojih se većina žali na respiratorne infekcije i simptome gripa...Dežurni lekari kažu da je broj pacijenata povećan i da je došlo do porasta obolelih od akutnih respiratornih infekcija, naročito...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.