CG: Srpski nacionalni savet izmenio spomenik

Izvor: Akter, 19.Sep.2015, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Srpski nacionalni savet izmenio spomenik

Predsednik opštine Mojkovac Dejan Medojević izjavio da je Srpski nacionalni savet koji zastupa Srbe u Crnoj Gori "samoinicijativno, u neradne dane" izmenio spomenik učesnicima Mojkovačke bitke koja se odigrala na Božić 1916. godine

Prema saopštenju Medojevića, na pomenuti spomenik na lokaciji Bojna Njiva, stavljen je krst, a skinute se dve bronzane ploče.

Medojević je predsednika Srpskog nacionalnog saveta Momčila Vuksanovića upozorio da je za ovakve postupke >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << predviđena kazna zatvora do tri godine.

Predsednik mojkovačke opštine je naveo da je pomenuti spomenik izmenjen nelegalno, mimo znanja i propisa državnih organa, između 11. i 13. septembra ove godine. U skladu sa zakonom, opština Mojkovac treba da brine o zaštiti i održavanju spomenika na Bojnoj Njivi.

U januaru 2016. godine navršiće se 100 godina od Mojkovačke bitke, u kojoj su Crnogorci pobedili moćnu austrougarsku vojsku.

Prema oceni nekih istoričara, Mojkovačka bitka je bila "zalazak klasične Crne Gore". Bila je to poslednja bitka, u kojoj su se Crnogorci direktno, više srcem, nego borbenom opremom, sukobili s neprijateljem.

Neki crnogorski istoričari, takođe, tvrde da je Mojkovačka bitka u strategijskom smislu bila nepotrebna, jer je u vreme bitke srpska vojska već bila na teritoriji Albanije. Stoga, kako se navodi, nije bilo potrebno da se Mojkovačkom bitkom štiti odstupnica srpskoj vojsci preko Crne Gore.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Srbi u CG stavili krst na spomenik Sandžačkoj vojsci

Izvor: SandzakPress.net, 19.Sep.2015

CG, Srbija – Mojkovačka bitka je vođena od 6. januara do 7. januara 1916. godine u okolini Mojkovca i u njoj je Sandžačka vojska kraljevine Crne Gore uspešno zaustavila austrougarsku ofanzivu. Priznajem, ne znam imena učesnika bitke, ali znam da je Sandžak bio većinski muslimanski i da je...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.