Biljana Srbljanović: Sude meni umesto izgrednicima

Izvor: Politika, Tanjug, 22.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biljana Srbljanović: Sude meni umesto izgrednicima

Prisutni na tribini gotovo da su hteli da nas linčuju, a ona nas je nazvala klipanima i magarcima, odgovara Vladan Glišić iz „Dveri srpskih”

Autorke emisije „Peščanik” Radija B92 Svetlana Lukić i Svetlana Vuković pozvale su građane da se danas u devet časova okupe ispred prostorija gradskog sudije za prekršaje u Ulici kneza Miloša 47 u Beogradu i podrže dramaturga Biljanu Srbljanović, optuženu za kršenje javnog reda i mira na tribini „Peščanika” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Pančevu održanoj 1. marta 2008. godine.

– Ja sam dobila prekršajnu prijavu za narušavanje javnog reda i mira. S pripadnicima ekstremističkih organizacija koji su pokušali da prekinu prošlogodišnju tribinu polemisala sam sa bine, gde sam bila pozvana, i ne mislim da sam na bilo koji način ugrozila javni red i mir. Jasno smo im stavili do znanja da tribinu neće prekinuti i da, ako žele da govore, moraju da sačekaju da na red dođu pitanja publike – kaže Srbljanovićeva za „Politiku”, dodavši da je pripadnike organizacije „Dveri srpske” koji su ušli na tribinu i, kako ona tvrdi, vređali govornike, nazvala klipanima.

Prema njenim rečima, policajci nisu intervenisali, već ih je publika izbacila napolje, kako bi se tribina civilizovano završila.

– Po završetku tribine, jedan od policajaca me je legitimisao i nakon toga mi je stigla prekršajna prijava po službenoj dužnosti od policije za teško narušavanje javnog reda i mira – pojašnjava ona i dodaje da isprva nije želela da se odaziva na sudski poziv, jer je prijava lažna, s obzirom na to da do prekršaja za koji je optužena, kako tvrdi, i nije došlo.

Kako smatra naša sagovornica, to što nijedan izgrednik koji je do sada prekidao tribine nije dobio niti prekršajnu prijavu, niti je trpeo bilo kakve posledice, a što ona, kao učesnik tribine te posledice trpi, jasan je pokazatelj odnosa države prema jednom mediju i neistomišljenicima.

Ona dodaje i to da se, nakon pojavljivanja na sudu u petak, više neće odazivati, jer postoji i snimak na kome se tačno vidi šta se dogodilo.

– Nakon toga, nastavićemo privatnu tužbu protiv N. N. policajca zbog zloupotrebe službene dužnosti. On se vidi na snimku i mi, u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija, možemo da tražimo da ga identifikujemo. Ipak, nije to najvažnije, važan je sistem – zaključuje Biljana Srbljanović.

Međutim, Vladan Glišić iz organizacije „Dveri srpske”, pozivajući se na isti snimak, tvrdi da oni nisu prekinuli tribinu na necivilizovan način, već su tražili da postave pitanje govornicima koji su rekli da su Albanci „godinama bili izloženi rasizmu srpske vojske i srpskog naroda”.

– Tada su prisutni u sali gotovo hteli da nas linčuju, a gospođa Srbljanović nas je nazvala klipanima i magarcima. To su bili razlozi zbog kojih je policija uzela izjave. Dakle, mi nikoga nismo vređali, tražili smo da postavimo pitanje, a dobili smo uvrede od nje – kaže Glišić za „Politiku”, ističući da najavljeno okupljanje pred sudom predstavlja klasičan pritisak na pravosuđe i to na onaj deo koji je imao hrabrosti da reaguje u skladu sa zakonom.

– Biljana Srbljanović je vređala i bila je jedina koja je kršila javni red i mir. Istina je da smo mi hteli da postavimo pitanje odmah. Međutim, kada nam je rečeno da moramo da čekamo do kraja tribine, seli smo i čekali vreme predviđeno za pitanja. U međuvremenu, Srbljanovićeva je toliko iznervirala naša namera da postavimo pitanje, da je počela sa uvredama – objašnjava Glišić.

B. Mališ

[objavljeno: 22/05/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podrška Biljani Srbljanović (Video)

Izvor: Radio 021, 21.Maj.2009, 20:43

U znak solidarnosti sa Biljanom Srbljanović koja je optužena za kršenje javnog reda i mira na promociji Peščanika prošle godine u Pančevu, autorke emisije Svetlana Lukić i Svetlana Vuković odlučile su da ove nedelje ne emituju Peščanik. Kako za Radio 021 navodi Svetlana Lukić, umesto emisije,...

Nastavak na Radio 021...

Podrška Srbljanovićevoj pred sudom

Izvor: B92, 22.Maj.2009

Biljana Srbljanović (FoNet, arhiva)..Beograd -- Biljana Srbljanović pred prekršajnim sudijom. Ispred zgrade suda, u znak podrške, okupili se slušaoci, učesnici i autorke emisije "Peščanik"... Reč "klipane" upućena pripadniku desničarske organizacije Dveri srpske, dramsku spisateljicu Biljanu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.