Biciklom obilazi svet

Izvor: Blic, 10.Maj.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biciklom obilazi svet

POŽAREVAC - Rajko Janković (55), bivši radnik Kazneno popravnog zavoda, juče je biciklom iz Požarevca krenuo na Siciliju. Na svom dvotočkašu on planira da za tridesetak dana pređe više od 4.000 kilometara i upozna obalu, more, puteve i ljude ovog poznatog italijanskog ostrva. U prošloj godini Rajko obišao je 14 evropskih zemalja i biciklom stigao do Barselone.

- Ovo je najlepši deo godine da se krene u obilazak Evropskih zemalja jer nije mnogo toplo, a ni hladno vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i omogućava da se biciklom u toku dana prevali velika razdaljina. U ovo vreme krenuo sam i lane za Barselonu. Od Požarevca do Bara idem biciklom, a onda od Bara do Barija trajektom. Potom polako krećem biciklom da obilazim Siciliju. To je izvanredna prilika da se upoznaju lepote Sicilije, njena obala, more, znamenitosti i ljudi. Za 30 ili 35 dana biciklom ću prevaliti više od 4.000 kilometara. Lane sam proputovao i upoznao Italiju, a evo sada ću i Siciliju. Verujem da će me služiti lepo vreme i normalno moj bicikl - priča Rajko.

Ovaj krepki biciklista kaže da je do sada proputovao 14 evropski zemalja i da mu je najduža maršruta bila lane, od Požarevca do Barselone, kada je prevalio 5.700 kilometara. Vozio je on dolinom Dunava sve do izvora ove evropske reke i nazad do Požarevca i utisci su mu više nego povoljni jer uz malo novca i dosta volje mnogo može da se vidi.

- Ja sam u odličnoj kondiciji i nastaviću biciklom da obilazim sve evropske zemlje. Dok sam radio u Kazneno-popravnom zavodu, za to nije bilo prilike, a sada imam vremena, dovoljno snage i želje i obići ću sve evropske zemlje. Putovanje biciklom je lepo, mnogo toga može da se vidi i doživi. Ako me posluži zdravlje, krenuću kasnije i na put oko sveta jer je to najbolji način da se upoznaju novi predeli i ljudi. Mogu vam reći da to nije skupo i da dan provodim sa 10 evra, a to je kao da živite u Srbiji. U evropskim zemljama biciklisti se cene više nego kod nas, vozači ih poštuju na putu, a postoji i veliki broj servisa i uopšte se ne bojim za eventualne kvarove na biciklu - ističe Rajko kojeg je juče na polasku iz Požarevca ispratilo oblačno vreme, ali pogodno za vožnju bicikla.

I dama biciklom stigla do Sicilije

Pre Rajka Siciliju je u martu ove godine prokrstarila Beograđanka Snežana Radojičić koja se sada priprema da na jesen krene na put oko sveta.

- Na Siciliji je bilo vrlo zanimljivo. To su patrijarhalni stanovnici, nalikuju na neke krajeve Crne Gore, recimo na Prokletije ili Albaniju. Meni se naročito dopalo što vozači bilo automobila ili kamiona na Siciliji neverovatno poštuju bicikliste i neće vam se dogoditi, kao kod nas, da vam ugroze sigurnost u vožnji - priča Snežana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Biciklom obilazi svet

Izvor: medio.rs, 10.Maj.2011

Rajko Janković (55), bivši radnik Kazneno popravnog zavoda, juče je biciklom iz Požarevca krenuo na Siciliju.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.