Bez struje 15.000 domaćinstava oko Zlatibora

Izvor: Politika, 17.Apr.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez struje 15.000 domaćinstava oko Zlatibora

Sneg polomio grane u voćnjacima i malinjacima, šteta 10–15 miliona evra

Zbog snega koji dva dana neprekidno pada, naneta je ogromna šteta voćnjacima, a naročito malinjacima u ivanjičkom kraju. U selu Kumanici, udaljenom oko 15 kilometara od Ivanjice, meštani su juče ujutru zatekli stabla malina i mlade grane šljiva polomljene pod teretom snega.

Kako bi koliko-toliko spasli ovogodišnji rod, seljaci od sinoć otresaju ono što je napadalo po njihovim voćkama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Imam 77 godina, ali ovakvu mećavu u proleće još nisam video. Maline i voćke su već olistale i procvetale, pa smo se nadali dobrom rodu ove godine, ali ovo što nas je snašlo upropastiće nam sav trud i ostaćemo bez igde ičega”, jada se Ratomir Bogdanović.

Stevka Bogdanović čitav dan je u malinjaku i otresa sneg, kako se ne bi polomile stabljike, koje su od životnog značaja za njenu porodicu. „Uložili smo mnogo truda i rada, okopavali smo, đubrili, orezivali, prskali i potrošili mnogo finansijskih sredstava. Ali se sve okrenulo protiv nas, i ovaj sneg koji je pao kad mu vreme nije odneo je sve što smo uložili kako bismo normalno živeli”, objašnjava ona.

Slično stanje je u većini sela podno Golije i Javora, pa su neprilike pogodile većinu ivanjičkih ratara, a pojedina mesta je danas obišao predsednik opštine Milomir Zorić.

Šteta koju je voću naneo sneg u opštini Ivanjica, koji je na Goliji dostigao pola metra, prema prvim procenama iznose 10–15 miliona evra, izjavio je predsednik opštine Milomir Zorić.

„Ovo je nezapamćeno, ne kada je reč o visini snežnog pokrivača, već o nastaloj šteti na malinama koje su skoro procvetale, kao i ostalo voće”, kazao je Zorić Tanjugu, dodajući da niko nije slutio da će ovaj kraj usred proleća zadesiti takva elementarna nepogoda.

Prema njegovim rečima, voćari ceo dan zovu opštinu i plaču, imajući u vidu da im je to jedini izvor prihoda.

„Na Bratljevu je put neprohodan jer je sneg visine 70 centimetara. Uništeni su malinjaci i voćnjaci, godina je izgubljena za one koji žive od ove delatnosti. Ne želim da budem dramatičan, međutim sve me to pogodilo kao čoveka i kao predsednika, budući da je, prema procenama, šteta između 10 i 15 miliona evra samo kada je malina u pitanju”, naveo je on.

Zorić napominje da će se putevi očistiti, međutim kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja posledice su nesagledive za ovu godinu.

Aprilski sneg je napravio štetu i voćarima u valjevskom kraju, javlja naš dopisnik Budo Novović. Najgore su prošli vlasnici malinjaka koji kažu da su, na osnovu prvih procena, pretrpeli štetu od oko pola miliona evra.

Šteta bi bila znatno veća da je sneg padao u nižim predelima, odnosno selima koja se nalaze na nadmorskoj visini od 500 do 600 metara, gde je zasađen najveći broj malinjaka. Jovan Milinković, iz Poljoprivredne stručne službe u Valjevu, kaže da su najveće štete pretrpeli malinjaci zasađeni na visini iznad 800 metara.

U brdsko-planinskim selima kao što su Drenajić, Sušica, Suvodanje i drugima koja se nalaze na obroncima planine Medvednik, Povlen i Jablanik u kojima ima preko 100 hektara malinjaka.

Na olistalim sadnicama sneg je polomio rodne grančice, i prema tvrdnji voćarskog stručnjaka Milinkovića, od berbe crvenih plodova u takvim malinjacima u ovoj godini neće biti ništa. Šteta je time veća što su upravo u malinjacima formiranim iznad 800 metara visine, posle određenih klimatskih promena i uključivanja novih sorti sadnica, najveći prinosi.

Slična situacija, kažu meštani valjevskih sela, desila se u aprilu 1996. godine, kada je neočekivana snežna mećava uništila kompletan rod maline. Inače, valjevsko malinogorje prostire se na površini od oko 1.500 hektara.

U Zlatiborskom okrugu od juče ujutru 15.000 potrošača ostalo je bez električne energije, jer je 430 trafo-stanica bez napajanja usled kvara na delekovodima zbog snega, izjavila je Mila Runić Petković iz užičke Elektrodistribucije.

„Najteža je situacija u opštinama Čajetina i Nova Varoš. Pored ispadanja dalekovoda iz sistema ima i dosta prijavljenih kvarova na niskonaponskoj mreži. Sve ekipe Elektrodistribucije su na terenu i nadamo se da će do kraja dana situacija sa elektrosnabdevanjem biti normalizovana”, rekla je Mila Runić Petković za Tanjug.

Crna Trava okovana snegom

Na području Crne Trave od preksinoć pada sneg koji je u planinskim predelima dostigao visinu i do pedeset centimetara, a u Crnoj Travi visina snežnog pokrivača je tridesetak cm. Jak vetar lomio je procvetalo voće, nanevši veliku štetu voćarima, a obarao je i veća bukova stabla. Na put Sastav Reka – Crna Trava pala je bukva, pa je saobraćaj nekoliko sati bio u prekidu.

Drvo je nekoliko sati blokiralo i put Gradska – Sastav Reka, pa su đaci kasnili u školu. Napajanje električnom energijom je tokom jučerašnjeg dana bilo nestabilno, pa je struja u više navrata nestajala. Pod snegom je i Vlasina gde beli pokrivač dostiže visinu od 40 cm.

M. M.

Tanjug

objavljeno: 17/04/2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Sneg pade, od malina ništa ne osta

Izvor: B92, 18.Apr.2014, 16:47

Čačak -- Procenjuje se da je pod snegom propalo 15 miliona evra vrednih zasada maline, a kako upozoravaju stručnjaci, prolećni mrazevi tek slede...Aprilski sneg skupo će koštati Srbiju, 15 miliona evra - na toliko se procenjuje šteta koju je prolećni sneg naneo najatraktivijoj domaćoj voćki...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.