Izvor: Politika, 18.Apr.2014, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belica presekla put Lučani–Guča

Bujičarka zauzela oko 300 hektara oranica i ugrozila 20 kuća od Viče do Đeraća

 Lučani – Belica je u podne izašla daleko od korita i presekla magistralni drum Lučani–Guča, a u čitavom svom toku, od Viče ka Turici, Puhovu i Đeraću nadomak Lučana ugrozila 20 domaćinstava, kojima je voda došla na kućni prag. Planinska bujičarka nije mogla u toku noći da prihvati svu vodu nadošlih pritoka Gorušice, Dragačice, Vranice i Tijanjske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << reke, prelila se preko druma a po običaju osvojila i Lučansko polje, gde se uliva u Moravu.

– Velike površinske vode pojavile su se i u krugu fabrike „MB Namenska” na drugoj, desnoj obali, i tu radnici pumpama brane svoje područje. Meteorolozi najavljuju da kiša neće prestati do subote u ponoć a ako nastavi da se otapa sneg u selima Gornjeg Dragačeva, ovom kraju prete poplave velikih razmera – kaže za „Politiku” Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP-a za Moravički okrug.

On veli da je Belica duž toka od 15 kilometara, središnim delom opštine Lučani, poplavila oko 300 hektara oranica, a najteže je žiteljima šest kuća u Đeraću, samo kilometar i po od Lučana, gde je voda prešla put koji deli korito od njihovih pragova.

– Ovo je, kao i u Viči na čijem se području izliva Gorušica, višedecenijski problem. U Đeraću, recimo, kad voda naraste još samo pet ili šest centimetara više nego što je sad, počinje da se vraća u Belicu, prelivanjem preko druma samo u suprotnom smeru. Ovim ljudima to se događa svake godine – priča Broćić u Đeraću, gde je za nepun sat na asfaltnom kolovozu voda dostigla visinu od 25 centimetara i zatvorila prolaz svim vozilima izuzev kamiona i traktora.

Dragiša Broćić i predsednik opštine Lučani Mladomir Sretenović dežurali su kraj najugroženijih kuća u Đeraću.

– Meštanima je obezbeđen pesak za punjenje džakova i odbranu, a pozvali smo u pomoć i jedan broj ljudi. Veliku nevolju naneo nam je sneg koji je pre nekoliko dana dostizao i 15 centimetara u Gornjem i Donjem Dupcu, Kaoni i Vučkovici i oštetio voće, a evo sad se topi i pravi novu nepriliku. Jutros je zasedao Opštinski štab za vanredne situacije i pomoći ćemo najugroženijima – kaže Sretenović.

Slavko Majstorović, direktor čačanske „Elektromorave” koja gazduje elektranama i branama na Zapadnoj Moravi u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, takođe bio na najugroženijoj tački u Đeraću.

– Da bi Morava primila što više vode iz Belice, podižemo ustave na brani u Međuvršju i time povećavamo protok. U ovom času, agregati u Međuvršju koriste 50 kubika u sekundi za proizvodnju struje, što je maksimum, a još 100 kubika u sekundi je preliv – napomenuo je Majstorović.

Čitavo Dragačevo strepi od novih i dugotrajnih kiša.

G. Otašević

objavljeno: 18.04.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.