ASOCIJACIJA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE: Zabrinutost zbog stanja medijskih sloboda u Srbiji!

Izvor: Kurir, 27.Nov.2015, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ASOCIJACIJA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE: Zabrinutost zbog stanja medijskih sloboda u Srbiji!

Podsećamo da su granice slobode izražavanja jasno omeđene Evropskom konvencijom, Ustavom i zakonima, navodi se u saopštenju Asocijacije.

BEOGRAD - Asocijacija za evropske integracije izražava zabrinutost zbog trenutnog stanja medijskih sloboda u Republici Srbiji, a posebno zbog "načina shvatanja tih sloboda od strane pojedinaca i javnih vlasti".

- Podsećamo da su granice slobode izražavanja jasno omeđene Evropskom konvencijom, Ustavom i zakonima, a da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << podređivanje te slobode trenutnim interesima pojedinaca predstavlja pojavu koja je nespojiva sa tekovinama demokratije. Pluralizam mišljenja i argumentovana kritika čine temelj svakog demokratskog društva, a svaki, pa makar i posredni vid cenzure njegovu negaciju - navodi se u saopštenju Asocijacije za evropske integracije:

- Ovo svakako ne znači da pojedinci mogu odlučivati o nečijoj krivičnoj odgovornosti u medijima ili pak da mogu javno kršiti osnovna ljudska prava drugih samo zato što im je to omogućeno izostankom adekvatnih mera države. Asocijacija poziva sve medije u Srbiji da se prilikom izveštavanja pridržavaju Zakona i profesionalnih kodeksa i da se prilikom izveštavanja rukovode interesima javnosti a ne svojim ličnim interesima ili interesima političke i ekonomske elite.

Autor: E.K.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.