70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu

Izvor: nsmakedonaca.org.rs, 06.Apr.2016, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu

Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Republici Srbiji ove godine obeležava veliki jubilej makedonske nacionalne zajednice „70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu.“ Tim povodom pripremljeno je niz kulturno umetničkih programa koji sublimiraju i predstavljaju elemente kulture Makedonaca, i ističu vrednosti kulturne baštine makedonske nacionalne zajednice na ovim prostorima. Izdavanje i promovisanje monografije, snimanje i proekcije dokumentarnog filma, izbor himne Makedonaca u Srbiji, likovni i literarni konkursi u školama u kojima se uči Makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture, izložba koja će obići sva mesta u kojima deluju makedonska udruženja u Vojvodini, samo su deo ove manifestacije koja će trajati tokom cele godine i koju će zatvoriti postavljanje spomenika ,,Majka Makedonija'' u Pančevu, delo vajara mr. Siniše Noveskog i svečana akademija na kojoj će prisustvovati predsednici R.Srbije i R.Makedonije.

Svečano otvaranje manifestacije održaće se u subotu 09. aprila u Pančevu, od 10 časova, kod nekadašnje železničke stanice, danas kafea ,,Voz'' (Mučenička ulica, broj 1, Pančevo).
Pored obraćanja zvaničnih gostiju iz lokalnih, pokrajinskih i državnih vlasti,kao i predstavnika makedonske ambasade u Beogradu, pripadnici makedonske nacionalne zajednice prirediće performans dočaravajući vreme kada su njihovi preci stigli vozom na to mesto pre 70 godina, a zatim će posetiti i mesta u kojima su nakon toga trajno nastanjeni - Jabuka, Kačarevo i Glogonj.
Prilikom poseta simbolično će biti zasađena po jedna mladica makedonskog daba odnosno hrasta, koji predstavlja simbol dugovečnosti, kontinuiteta i suživota.

Nastavak na nsmakedonaca.org.rs...