Svetosavlje širom Baden-Virtemberga

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2014, 07:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetosavlje širom Baden-Virtemberga

Nedavno su učenici verske nastave u Karlsrueu, Fridrikhshafenu, Filingenu i Štutgartu sa okolnim gradovima imali priliku da se druže sa članovima redakcije časopisa "Svetosavsko zvonce" iz Beograda koji izdaje Srpska pravoslavna crkva i da uživaju u predstavi "Mi smo njihovi potomci", koju je u svim gradovima izveo dečji glumac Borko Sarić iz zemunskog Pozorišta lutaka Pinokio.

Okupilo se 120 učenika: U hramu u Štutgartu

 

O časopisu koji postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << već 45 godina i koji je poslužio mnogim generacijama da nauče mnogo o svojoj veri i tradiciji govorio je Dimitrije Stikić. Deci koja pohađaju veronauku (i Srpsku dopunsku školu) ovaj časopis je veoma poznat jer ga je po preporuci Svetog Sinoda SPC Ministarstvo prosvete Republike Srbije uvrstilo kao pomoćno sredstvo u nastavi veronauke u Srbiji, Republici Srpskoj i u rasejanju.

"Cilj naše posete bio je objedinjavanje Misije za decu, Srpske pravoslavne crkve kao i briga za očuvanje našeg nacionalnog identiteta u dijaspori", izjavio je Dimitrije Stikić, direktor marketinga Patrijaršije. Druženja u Karlsrue

 

Prva poseta bila je u Fridrihshafenu gde su članove redakcije na obalama Bodenskog jezera veselo i toplo dočekali protonamesnik Slobodan Tijanić i đaci sa roditeljima. Posle izvođenja monodrame Dimitrije Stikić je održao i malu igraonicu - radionicu u kojoj su učestvovala sva deca.

 

Sa đacima u Filingenu

 

U Filingenu su učenici veronauke i protonamesnik Milenko Marković sa ponosom pokazali svoj hram posvećenom Sv. Mihailu Arhangelu koji je iz temelja izgrađen i koji izgleda kao pravi srpski manastir, da bi se potom družili sa gostima iz Srbije. U punoj sali Svetosavskog doma učenici su pokazali i svoj program posvećen otadžbini, a igrokaz "Bajka o princezi Zevki" su izveli gosti iz Srbije, a uključila su se i sva prisutna deca.

 

U Štutgartu najmasovnije

U Štutgartu u hramu posvećenom Saboru Svetih Srba predstavnike "Svetosavskog zvonca" sačekao je najveći broj dece, u tom trenutku je nastavu veronauke pohađalo 267 đaka. Oko 120 njih je došlo da čuju monodramu i da se druže sa gostima iz Srbije. Inače bila su tu deca i iz ostalih crkvenih opština koja pripadaju jednoj od tri crkvene štutgartske parohije (Gepingen, Zidnelfingen, Kalv, Nagold, Rojtlingen, Tibingen i Hajlbron). Redakcija "Svetosavskog zvonca" pored predstave održala je i mali čas istorije gde je predstavljen život i delo srpskih velikana od Svetog Save do vladike Nikolaja i patrijarha Pavla. Protojerej Bratislav Božović je održao javni čas veronauke na kome su deca utvrđivala gradivo izneto kroz monodramu "Svetosavsko zvonce". Na kraju su u ovom zanimljivom interaktivnom času učestvovala sva deca koja su za svoje znanje i trud pored petica u dnevniku svog veroučitelja nagrađena i specijalnim darovima redakcije "Svetosavskog zvonca"", preneli su utiske gosti iz Srbije.

Iz Filingena su stigli u Karlsrue na dvodnevno druženje - prvog dana oni su pokazali đacima i protonamesniku Aleksandru Škoriću svoje umeće. Drugog dana gosti iz Srbije prisustvovali su koncertu hora "Sveti Jovan Zlatousti", koji se probio među naše najbolje horove u Nemačkoj, a potom i času veronauke, koji je držao prota Škorić.

  poseta Fridrihsafenu

 

Gosti su bili zadivljeni dečjim znanjem i željom da gradivo što bolje savladaju, a pre svega razumeju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.