Složno do najlepšeg srpskog hrama

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2014, 07:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Složno do najlepšeg srpskog hrama

Gradnja pravoslavne crkve Svete Petke koju su preuzeli na sebe pripadnici srpske zajednice u Orlandu na Floridi i dalje je u punom jeku, a duhovna svetinja već je poprimila izgled prave crkve. Za unutrašnjost crkve biće potrebno još mnogo novca i ozbiljnog rada, ali po spoljašnjem izgledu već se sa sigurnošću može reći da je ovo jedna od najlepših pravoslavnih crkava u Americi.

Srbi iz Orlanda grade svoju crkvu

 

Do izgradnje ove crkve došlo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na inicijativu pripadnika srpske zajednice koji su osećali potrebnu za duhovnim, tradicionalnim i kulturnim mestom na kome bi se okupljali na dalekoj Floridi.

 

Česti dogovori i sastanci zemljaka urodili su plodom, baš kao i stalno organizovanje donatorskih akcija, ručkova, piknika na kojima su prikupljali novac za izgradnju svetinje, pa je 2011. godine sve počelo. U okviru parohije postoji čak i radionica za proizvodnju sveća "Danica", a sav prihod od kupovine sveća ide za izgradnju hrama.

  Crkva Svete Petke danas

 

Tako je crkva dan po dan, mesec po mesec dobijala obrise prelepe svetinje.

- Gradimo polako uz Božju pomoć i uz podršku svih dobrih ljudi koji žive u našoj parohiji, a i šire. Potrebno je još mnogo truda i novca da se završi, ali polako napredujemo. Nadamo se da će nas mnogi Srbi uskoro posetiti i videti naš napredak - kažu u crkvenom odboru Svete Petke.

 

Parohijani ističu da je moguće da se Srbi ipak ponekad slože, a kad do toga dođe, onda nastaju ovako prelepe svetinje kao što je ova koja se gradi usred Floride. Takođe, mnogi hvale crkveni odbor, sve vredne radnike, parhojine i sveštenika Ljubišu Brnjoša.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.