Osam decenija nezaborava

Izvor: Vesti-online.com, 22.Sep.2014, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam decenija nezaborava

U obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata, sa svojim pijetetnim sećanjem uključiće se i naši zemljaci, žitelji Marseja, koji su odlučili da, po ko zna koji put, posete i osvetle godišnjicu atentata na kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Sećanje na atentat: Spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću

 

- Ubistvo se desilo u Marseju, tokom zvanične posete Francuskoj. U atentatu su poginuli kralj Aleksandar i francuski ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vanjskih poslova Luj Bartu, a taj deveti oktobar 1934. godine potresao je Evropu.

  Stara luka u Marseju

 

Svake godine, a posebno ove, francusko-srpsko udruženje "Kralj Petar Prvi", sa sedištem na jugu Francuske, u Vitrolu, čini sve koliko je u mogućnosti, da se taj dan obeleži među Srbima, ali i u zemlji našeg prijema.

 

Pozivnica za jubilarnu ceremoniju

 

Ove godine, komemoracija će se održati 9. oktobra u 11 sati, a kako bi to, zaista, bilo na visini, obratili smo se Vladi Srbije i dobili podršku - objašnjava predsednica Udruženja Milica Milutinović, dodajući da će, prema najavama, uz prisustvo prestonaslednika kneza Aleksandra Karađorđevića i kneginje Katarine i ambasadora Srbije Rajka Ristića, u Marsej stići predstavnici srpske vlade, a predviđena je vojna muzika, intoniranje himne i polaganje venaca.

  Velimir Ostoja i Milica Milutinović

 

 

Predsednica Milica ima informacije da će se ovom jubilarnom memorijalnom skupu i ceremoniji polaganja cveća na spomenik u Marseju, pridružiti francuski predstavnici, kao i članovi srpskih i francuskih udruženja.

 

- To je naš dug precima koji su "dali život za mir i slobodu", a upravo tako piše na spomeniku. Sa naše strane pozivamo svakog dobronamernog čoveka da nam se pridruži kako bismo udruženi nastavili da negujemo našu istoriju koja ne sme da padne u zaborav - zaključuje predsednica Milica Milutinović.

 

 

Poziv

Srpska udruženja iz Pariza i okoline pozivaju svoje članove i njihove prijatelje, Francuze i druge, da se okupe u što većem broju i zajedno krenu u Marsej. Datum i vreme polaska biće naknadno objavljeni.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.