Lekar umetničke duše

Izvor: Vesti-online.com, 22.Nov.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekar umetničke duše

Specijalista za uho, grlo i nos dr Dobrivoje Bošković iz Frankfurta, danas penzioner, nedavno je objavio poemu "Rano i pozno" i stručnu monografiju "Mucanje - dijagnoza i lečenje" u saradnji sa sinom Dejanom, lekarom iste specijalizacije.

Specijalista za uho, grlo i nos dr Dobrivoje Bošković iz Frankfurta

Poema je, prema oceni recezenta Laze Lazića, čudesno delo koje sa svim vrlinama i manama tretira psihologiju pojedinih perioda čovekovog odrastanja i poziva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na razmišljanje. A monografija pruža analitički pregled o dosadašnjim saznanjima u vezi mucavosti, počev od detinjstva i kako lečiti ovu govornu manu.

- Štivo o mucanju namenjeno je ne samo pedijatrima, logopedima, psiholozima i pedagozima, već i roditeljima, jer je potreban vrlo delikatan pristup deci koja mucaju. U monografiji su navedene sve važne pojedinosti, kao što su rasprostranjenost bolesti mucanja, vid njene manifestacije, teorije uzroka, mogućnosti dijagnostike i lečenja - ispričao je za "Vesti" dr Bošković.

Dr Dobrivoje Bošković je rođen 1936. godine u Grdelici kod Leskovca. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, postdiplomske studije i specijalizaciju završio je na Univerzitetima u Getingu, Kelnu, Marburgu na Lanu i Londonu. U Nemačku je otišao 1963. godine, gde je proveo ceo radni vek, među kolegama i pacijentima veoma cenjen kao stručnjak.

Objavio je više romana, drama i zbirki pesama, ali i stručnih radova na srpskom i nemačkom jeziku. Autor je poema: "Poslanica", "Čežnja", "Sud i usud", "San i java", "Žena", "Greh", te tragedije u stihovima "Krik ponora" i komedije "Grdelički kros" koju su 2000. godine kao najbolju proglasili izdavači Srbije.

Bošković je i autor satire "Anatomija sujete i zablude" i drama: "Rastko", "Srpski kraljevi Stefan Dragutin i Stefan Uroš Drugi Milutin", "Car Dušan Silni", "Car Lazar" i "Smrt vilenjaka". Napisao je i romane "Sagorele seni", koji je nagrađen Zlatnim vencem 2003. godine i "Vlasotino imperijal" za koji je dobio međunarodnu nagradu Arka (2007).

Poliglota

Višestruko talentovan dr Bošković je takođe kompozitor, pevač i gitarista i autor knjige "Fiziologija umetničkog pevanja".

Poliglota je, govori engleski, nemački, ruski, italijanski, španski jezik. Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja kompozitora.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.