Prokopijević: Vučićeva najava povećanja penzija i plata - besmislica

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Maj.2015, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prokopijević: Vučićeva najava povećanja penzija i plata - besmislica

Obećanje koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić izrekao uoči početka razgovora sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), da je već ove godine moguće povećanje penzija i plata u javnom sektoru su besmislica, ocenjuje u razgovoru za Radio Slobodna Evropa ekonomista Miroslav Prokopijević.

Predstavnici MMF i Vlade Srbije počeli su u ponedeljak razgovore na kojima se razmatraju rezultati u sprovođenju trogodišnjeg stend baj aranžmana koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Srbiji odobren u februaru ove godine. Vlada Srbije se, podsetimo, ovim aranžmanom praktično obavezala da će sprovesti fiskalnu konsolidaciju, restrukturisanje javnog sektora i strukturne mere, kao i da će u naredne tri godine smanjiti deficit za 1,3 do 1,4 milijardu evra ili za 4,25 odsto BDP.

Tokom posete misije, koja traje do 12. maja i predvodi je Zuzana Murgasova, biće razmatrana tekuća makroekonomska kretanja u zemlji, izgledi za privredni rast, kao i sprovođenje dogovorenih mera monetarne politike, fiskalne politike u kontekstu fiskalne konsolidacije i mera strukturnih reformi.

Iako smatra da mnogo toga nije urađeno, Miroslav Prokopijević očekuje da će MMF ovoga puta “progledati kroz prste” Vladi.

“Pretpostavljam da MMF neće otkazati aranžman, iako mnogo toga od nekih sitnih stvari nije urađeno, a i mnogo toga od nekih krupnijih stvari se nalazi u zakašnjenju. Ali, pretpostavljam da će MMF kao osnovnu odrednicu imati da je stanje u budžetu povoljnije nego što je projektovano i da će to biti razlog da progleda kroz prste za ovo ostalo”, kaže Prokopijević.

Prokopijević: Pa, ne, viška ima, višak je ogroman, samo što se niko ne usuđuje da nešto radi sa njim, jer je to najlakši način da izgubite glasove i sutra izbore. MMF ne zanima da li ćemo mi uštedeti na otpuštanju ovih koji su višak ili na nekim drugim stavkama, za njega je bitno da budežt ima određene iznose.

Prokopijević: Svkako. To će, sem samih osnovnih cifara u budžetu i firmi u likvidaciji, biti najtvrđi orah. Tu je povezano sve što ne valja u našoj privredi: višak zaposlenih, neefikasnost rada, česte subvencije…

Prokopijević: Nisam siguran. Nisam siguran ni da li će Vlada uspeti da izdrži do kraja tri godine u ovom aranžmanu. Mnogo je tu teških stvari, a nijedna vlast ne želi da se njima bavi. Prosto, to je jako brz način da se izgube glasovi. Prema tome, verujem da će ovog puta MMF dati zeleno svetlo, a kasnije ćemo videti šta će biti šta će biti.

Prokopijević: Teorijski može, ali ako uštedi negde drugde, ali ne vidim gde će da uštedi, jer su već kapitalni izdaci jako pali. U svetlu toga da na ovim drugim stavkama ne nameravaju da štede, ovo je kao izjava čista besmislica.

Prokopijević: Moguće je da će, ako se odluče za to, izaći iz aranžmana sa MMF-om, i ići će na republičke izbore, skupa sa pokrajinskim i lokalnim.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Odmrzavanje plata i penzija pre 2017. nerealno

Izvor: Danas, 04.Maj.2015

Vlada Srbije će imati težak posao da u narednim danima ubedi misiju Međunarodnog monetarnog fonda da pristane na povećanje plata u javnom sektoru i penzija, ako je suditi prema tehničkim razgovorima koje su predstavnici MMF-a imali sa raznim stranama tokom prethodnih nekoliko dana, uoči juče započetih...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.