Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Nov.2015, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Otkrivena masovna grobnica sa najmanje 110 tijela Jezida

Minirana masovna grobnica sa namanje 110 tijela Jezida, otkrivena je na sjeveru Iraka, oko 10 kilometara od Sindžara, na sjeveru Iraka.

Grad je pao u ruke islamista u avgustu 2014. godine, kada su i počeli izvještaji o masakrima, porobljavanju i silovanjima žena i djevojaka iz ove vjerske zajednice.

Kurdske snage su početkom novembra istjerale pripadnike "Islamske države" iz grada.

Zvaničnici su objavili da je ovo već šesta otkrivena masovna grobnica u Sindžaru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << ili u blizini tog grada, prenosi AFP.

Grobnica je okružena minama i tijela još nisu iskopana.

Prije manje od dvije nedjelje otkrivena je grobnica sa oko 80 ženskih tijela. Spekuliše se da su bile dobi od 40 do 80 godina, te da su smatrane da su previše stare za porobljavanje i silovanja.

Islamisti doživljavaju Jezide kao nevjernike i poštovaoce đavola.

UN smatra da je "Islamska država" možda počinila genocid i ratne zločine nad pripadnicima ove vjerske manjine, prenosi BBC. Kurdske snage smatraju da će na ovom području pronaći još sličnih grobnica.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pronađena još jedna masovna grobnica kod bivšeg uporišta ISIL-a

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Nov.2015

BAGDAD - Masovna grobnica u kojoj se nalazi najmanje 110 tijela pogubljenih Jazida pronađena je u sjevernom Iraku, piše BBC...Grobnica je pronađena u blizini Sindžara nakon što su iz tog grada istjerane trupe Islamske države (ISIL) početkom novembra...ISIL je zarobio Sindžar u augustu 2014. godine,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Pronađena minirana masovna grobnica sa 110 tela

Izvor: Radio 021, 29.Nov.2015, 09:11

Minirana masovna grobnica sa namanje 110 tela Jezida, otkrivena je na severu Iraka, oko 10 kilometara od Sindžara...Grad je pao u ruke islamista u avgustu 2014. godine, kada su i počeli izveštaji o masakrima, porobljavanju i silovanjima žena i devojaka iz ove verske zajednice...Kurdske snage su početkom...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.