Počelo suđenje optuženima za ubistvo Brisa Tatona

Izvor: Politika, 21.Apr.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje optuženima za ubistvo Brisa Tatona

Pretesna je juče bila i Palata pravde da primi sve one koji su hteli da čuju i vide aktere ovog procesa

Tiskala se masa sveta juče pre podne ispred najveće sudnice, broj jedan, beogradske Palate pravde.Oko 200 njih došlo je i aplauzom podržalo dvanaestoricu optuženih za smrt francuskog državljanina Brisa Tatona, zbog čega su opomenuti, dok su drugi bili tu da izraze tugu zbog tragedije kojom se prekinuo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << život navijača „Tuluza”. Na početak suđenja pred Višim sudom u Beogradu zbog problema u avio-saobraćaju nisu stigli Alan i Suzan Taton, roditelji nastradalog mladića. Doći će, kako je juče moglo da se čuje, čim vulkanski pepeo koji je pokrio nebo čitave Evrope bude to dozvolio. Za sada njihove interese zastupa ambasador Francuske u Beogradu Žan Fransoa Teral koji, kako je rekao, želi da pravda bude zadovoljena i da kazna optuženima odgovara delu koje su učinili.

A u 10 časova otvorena su vrata sudnice. Pre ulaska, rigorozna kontrola od strane pripadnika sudske straže. Svi prolaze kroz takozvana KD vrata, a potom i „ručni” pregled stražara. Napetost raste.

Suđenje je kasnilo dvadesetak minuta s obzirom na pojačanu kontrolu svih koji su hteli da prisustvuju suđenju optuženima za surovo ubistvo Brisa Tatona. Neposredno pred ulazak sudskog veća, uvedeni su i optuženi. Pogledom tražeći porodicu i prijatelje koji su došli da ih podrže i smešeći se, seli su na optuženičku klupu. Između svakog od njih seo je po jedan zatvorski čuvar.

„Molim vas, ustanite”, rekao je jedan od stražara.

Samo trenutak kasnije, u sudnicu je ušlo petočlano sudsko veće sa sudijom Mirjanom Ilić na čelu. Prigovora na sastav veća nije bilo.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice.

Optuženi Ivan Grković i Ljubomir Marković, koji su juče saslušani, negirali su da su 17. septembra prošle godine u Beogradu organizovali grupu navijača koja je na Obilićevom vencu brutalno pretukla navijača francuskog „Tuluza” Brisa Tatona. Oni su potvrdili da su tog dana bili na Obilićevom vencu, ali da nisu učestvovali u tuči. Obojica su izrazili žaljenje zbog smrti francuskog mladića.

Marković, koji je optužnicom označen kao vođa navijačke grupe „Alkatraz”, iznoseći odbranu, naveo je da je u centar Beograda došao da bi popio piće i da nikoga nije napao.

– Nikoga od optuženih ne poznajem. Poznaju oni mene jer sam vođa navijača i jer od mene počinje svaka pesma i navijanje na južnoj tribini Partizanovog stadiona – ispričao je pred sudskim većem Marković.

Naveo je i da je 17. septembra sa optuženim Đorđem Prelićem, koji je vođa navijačke grupe „Iridućibili”, a nalazi se u bekstvu, krenuo u grad na piće.

– Seli smo u kafić „Jelena” u tržnom centru „Siti pasaža”. Nismo stigli ni da naručimo piće, kada smo u kafiću preko puta videli gužvu. Izašao sam i video da je počela tuča. Sklonio sam se da me ne bi privodila policija, jer su me i ranije privodili pošto sam vođa navijača „Partizana” – rekao je Marković.

Prvooptuženi, inače trener u KK „Put”, rekao je i da mu je žao što je jedan život izgubljen i što se on vezuje za to.

Grković, koji je saslušan posle Markovića, rekao je da kod istražnog sudije nije mogao na normalan način da iznese odbranu, jer ga je sudija „skraćivao, prekidao i mnoge stvari nije tačno uneo u zapisnik”.

– Nisam učestvovao u tuči i mogu da stanem pred roditelje Brisa Tatona i kažem da nisam tukao njihovog sina – rekao je Grković.

On je, kao i Marković, potvrdio da se u trenutku tuče nalazio u blizini Obilićevog venca, ali da nije usmrtio Tatona.

U opširnom iskazu, Grković je rekao da ga je tog dana zvao optuženi Dejan Puzigaća i da mu je rekao da je „namirisao neke Francuze”. Dodao je i da taj poziv nije shvatio kao poziv za tuču.

Grković se po podne kobnog dana našao u Terazijskom parku sa ostalim navijačima Partizana, posle čega ga je pozvao Puzigaća da dođe na Obilićev venac.

On je ispričao da je došao do garaže u ulici Maršala Birjuzova, kada se iz pravca Obilićevog venca čula velika buka.

– Ispred mene je protrčao Milan Vujović, a video sam i kako Milan Tarlać vezuje šal Bojanu Matijeviću. Ispred mene su bili i Bane Četnik i Vladan Suvajac, ali niko od njih nije učestvovao u tuči – rekao je Grković, objasnivši da je u tom trenutku video mladića koji je na vrhu stepenica prekoračio ogradu.

– Kad sam bio na dnu stepenica, video sam gore momka koji prebacuje nogu preko ograde. U jednom trenutku je izgubio ravnotežu i pao direktno na glavu, a nisam video da ga je bilo ko tukao ili gurnuo. Ako treba neka se uradi rekonstrukcija, ja ću da skočim i poginem, jer mi gore kazne od ovog suđenja nema – završio je Grković svoju odbranu.

On je dodao i da zbog izjava političara smatra da su on i ostali optuženi već osuđeni na po 40 godina zatvora, ali da ipak veruje da će sudsko veće presuđivati na osnovu dokaza i zakona.

Prema optužnici Višeg tužilaštva u Beogradu, napad na navijače francuskog Tuluza, među kojima je bio i nastradali Taton, organizovali su Đorđe Prelić (25), vođa navijačke grupe „Iridućibili” Ivan Grković (27) i Ljubomir Marković (29), takođe jedan od vođa „Alkatraza”, i, za sada, nepoznati vođa grupe „Rebels”.

Kako se navodi, oni su pozvali mobilnim telefonima ostale okrivljene i druge, za sada, nepoznate napadače. U optužnici se navodi i da su okrivljeni i, za sada, nepoznati počinioci počeli da lome inventar u kafiću i da su zatim sustigli Tatona, tukli ga pored garaže, a potom bacili niz stepenice.

Suđenje se nastavlja danas saslušanjem ostalih optuženih.

------------------------------------------

Grafiti na Karaburmi

Veći deo beogradskog naselja Karaburma juče je osvanuo ispisan grafitima „Đorđe Prelić svedok saradnik”. Prelić, koji je označen kao jedan od organizatora incidenta u kojem je nastradao Bris Taton, stanovnik je Karaburme, gde mu i sada žive roditelji.

------------------------------------------

Pljesak u sudnici

Posle čitanja optužnice, advokat Zorana Dobričanin zamolila je javnog tužioca da pročita i njeno obrazloženje u kome se, između ostalog, navodi da su „navijači Tatona bacili u deo između stepeništa i garaže na Obilićevom vencu” i ukazala da se ovaj detalj ne pominje u optužnici. Posle ovih reči usledio je buran aplauz rodbine i prijatelja optuženih, posle čega je sudija Ilić upozorila da publika u sudnici ni na koji način ne sme da reaguje i ometa postupak.

-------------------------------------------

Francuzi veruju u srpsko pravosuđe

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral izjavio je juče da Francuska ima puno poverenje u srpsko pravosuđe u slučaju suđenja optuženima za ubistvo Brisa Tatona.

– Želim da pravda bude zadovoljena i da kazna odgovara delu koje je učinjeno – rekao je Teral novinarima u Palati pravde, pred početak suđenja za ubistvo Tatona.

On je rekao je da je na suđenje došao jer se radi o francuskom državljaninu.

– Moja dužnost je da budem ovde kao ambasador, jer kao ambasador imam i konzularne dužnosti u koje spada i zaštita francuskih državljana. Osim toga, sasvim je jasno da ovaj slučaj podiže veliku buku i izaziva mnogo interesovanja u Francuskoj, a posebno u regionu – dodao je.

Miroslava Derikonjić

[objavljeno: 22.04.2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.