Vukmir: Mala šansa da ebola stigne u BiH

Izvor: Cafe.ba, 30.Avg.2014, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukmir: Mala šansa da ebola stigne u BiH

Specijalist epidemiolog u Instutu za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić-Vukmir ističe da brojne analize Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da postoji veoma mali rizik da se virus ebole prenese u Srpsku i BiH.

Ona u intervjuu za Srnu kaže da je veoma nizak rizik transmisije virusa na zrakoplovnim letovima iz zemalja pogođenih ebolom, jer se virus ne prenosi respiratornim putem.

U slučaju da se kod osobe koja je pod zdravstvenim nadzorom razviju simptomi >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << bolesti, nikako ne treba tražiti zdravstvenu pomoć ili da samoinicijativno otići liječniku, već je dužna pozovati liječnika pod čijim je nadzorom i da ga obavijesti o tome.

S obzirom da ebola nije respiratorno virusno oboljenje, odnosno da se u svakodnevnom kontaktu virus ne prenosi, ne postoje specifične grupe stanovništva pod posebnim rizikom, piše Srna.

Osobe koje imaju povećan rizik od zaraze ovim virusom jesu osobe koje putuju u zemlje pogođene ebolom. To se često odnosi na volontere humanitarnih organizacija i misionare određenih krišćanskih zajednica.

Takođe, tu su i druge osobe koja borave i kreću se među oboljelima, kao što su vojska, policija, organi uprave, vjerski službenici i slično.

BLJESAK.INFO

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.