UIOBiH: Oduzeto više od 26.000 komada falsifikovanih sunčanih naočala

Izvor: Cafe.ba, 10.Jan.2015, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UIOBiH: Oduzeto više od 26.000 komada falsifikovanih sunčanih naočala

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Sarajevu su privremeno oduzeli 26.400 komada sunčanih naočala, jer je otkriveno da se radi se o falsifikatima poznate svjetske marke naočara Ray Ban.

S obzirom na to da se cijena sunčanih naočara pomenutog proizvođača u BiH kreće u iznosu od oko 300 KM po komadu, procjenjuje se da ukupna tržišna vrijednost oduzetih falsifikovanih naočala iznosi približno 8 miliona KM.

Detaljnim pregledom pošiljke iz Kine koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << se nalazi privremeno smještena u javno carinsko skladište u Sarajevu, službenici Uprave za indirektno oporezivanje su otkrili povredu propisa vezanih za intelektualno vlasništvo.

U pošiljci koja je u Bosnu i Hercegovinu stigla iz Kine nalazilo se 26.400 komada sunčanih naočala poznate svjetske marke Ray Ban. Detaljnim pregledom pošiljke službenici Uprave posumnjali su da se radi o falsifikovanim sunčanim naočalima poznatog svjetskog proizvođača.

O svemu je obaviješten ovlašteni predstavnik nosioca prava indistrijskog vlasništva, koji je potvrdio da se radi o krivotvorenoj robi i koji će dalje preduzimati mjere iz svoje nadležnosti.

Predmetna roba je bila namijenjena za jednog uvoznika iz Gradačca, a njeno konačno carinjenje je trebalo biti u carinskoj ispostavi Sarajevo. S obzirom na to da pojednična cijena naočala marke Ray Ban u BiH iznosi oko 300 KM, procjenjuje se da ukupna pošiljka koja je trebala završiti na tržištu u BiH ima vrijednost od oko 8 miliona KM, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Oduzete Rejbanke vrijednosti osam miliona KM

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jan.2015

BANJALUKA - Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH u Sarajevu su privremeno oduzeli 26.400 komada sunčanih naočara, falsifikata marke "Rej Ban" procijenjene tržišne vrijednosti blizu osam miliona KM, saopšteno je danas iz UIO...Detaljnim pregledom pošiljke iz Kine, koja se nalazi...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.