Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Apr.2015, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa stradanje Jermena nazvao genocidom

Papa Franja odao je povodom 100. godišnjice od pokolja Jermena od strane Otomanske turske vojske u Prvom svetskom ratu, počast žrtvama nazivajući taj čin "prvim genocidom u 20. veku".

Papa je svoju izjavu objasnio time da je njegova dužnost da oda počast uspomeni na nedužne muškarce, žene, decu, sveštenike i biskupe koji su bili "besmisleno" poubijani.

Turska ambasada pri Svetoj stolici otkazala je pres konferenciju planiranu za nedelju. Pretpostavlja se, navodi AP, da je razlog otkazivanju to što je papa izustio reč "genocid" u svom obraćanju.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papa pokolj Jermena nazvao genocidom

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Apr.2015

Papa Franja je danas, povodom obeležavanja stote godišnjice pokolja Jermena u Osmanskom carstvu, govoreći o tom događaju upotrebio reč "genocid", što bi, prema oceni stranih medija, moglo ozbiljno da naruši diplomatske odnose Vatikana i Turske..."Tokom prošlog veka, ljudska rasa je doživela...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Protest Turske ambasadoru Vatikana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Apr.2015

Tursko ministarstvo inostranih poslova pozvalo je ambasadora Vatikana u Ankari kako bi izrazilo protest zato što je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja masovno ubistvo Jermena u Otomanskoj Turskoj nazvao genocidom...Papa Franja je u nedelju, povodom 100. godišnjice od masovnog stradanja Jermena...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.