Od sutra generalni štrajk

Izvor: Cafe.ba, 31.Avg.2015, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra generalni štrajk

Članovi sindikata predškolskog i osnovnog, te srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona stupiće sutra u generalni štrajk, nakon što sa kantonalnom vladom nije postignut dogovor o isplati dugovanja.

Predstavnici sindikata kažu da u Unsko-sanskom kantonu sutra neće početi nastava u osnovnim i srednjim školama, niti će raditi javni vrtić.

Odluka o generalnom štrajku donesena je nakon glasanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << o ponuđenom prijedlogu Vlade Unsko-sanskog kantona, koju je većina sindikalnih podružnica odbila.

Kantonalna Vlada je ponudila isplatu regresa za 2014. godinu, dugovanja po osnovu naknada za otpremnine, slučaj smrti i teške bolesti, te po osnovu rada u komisijama.

U prijedlogu se navodi da će isplata plata biti u skladu sa prihodima u budžetu, da će biti preispitano izjednačavanje osnovice i koeficijenta sa drugim budžetskim korisnicima, te da će upisna politika u tamošnjim školama biti usklađena sa pedagoškim standardima.

U ponuđenom sporazumu nema dugovanja iz 2015. godine, što je za predstavnike sindikata obrazovanja neprihvatljivo.

Oni traže da dinamika dugovanja za ovu godinu bude uvrštena u sporazum.

U ovoj godini primili su, kako je rečeno, tek šest plata i tri naknade za topli obrok.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Generalni štrajk u obrazovanju Unsko-sanskog kantona

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Sep.2015, 07:07

Sindikat predškolskog i osnovnog, te srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) na juče održanom sastanku donio je odluku o stupanju u generalni štrajk 1. septembra, rečeno je na pres-konferenciji, održanoj nakon sastanka...Tako nastava u USK-u, iako je bilo najavljeno, danas neće početi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.