Izvještaj protiv tri lica zbog zloupotrebe službenog položaja

Izvor: Cafe.ba, 04.Avg.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvještaj protiv tri lica zbog zloupotrebe službenog položaja

BANJALUKA - Pripadnici kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijeli su danas banjalučkom Okružnom tužilaštvu izvještaj protiv tri lica iz Banjaluke zbog osnova sumnje da su počinili zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i nesavjestan rad u službi u vezi sa prometom namirnica proizvođača iz Makedonije, Srbije i Hrvatske.

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a Srpske podnijeli su izvještaj protiv lica čiji su inicijali R.Č, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << D.N. i B.P.

Za lice čiji su inicijali R.Č. postoji osnovana sumnja da je izvršilo dva krivična djela zloupotrebe službenog položaja tako što je kao službeno lice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, s namjerom pribavljanja imovinske koristi preduzeću iz Prnjavora, u 2014. godini sačinilo naredbu o stavljanju van snage naredbe o zabrani prometa namirnica proizvođača iz Makedonije, za čiji uvoz i distribuciju u BiH je pravno lice iz Prnjavora bilo generalni zastupnik, iako je znalo da je izvještaj o zdravstvenoj ispravnosti namirnica tog proizvođača sačinjen po metodi koja nije akreditovana za službenu kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane.

Isto lice je propustilo da pokrene postupak za donošenje naredbe o zabrani prometa namirnica dva proizvođača, jednog iz Srbije i jednog iz Hrvatske, iako je znalo da su njihovi proizvodi na osnovu rezultata izvršenih ispitivanja označeni kao zdravstveno neispravni, čime je omogućilo njihovo stavljanje u promet na tržištu BiH i Republike Srpske, te pribavljanje imovinske koristi preduzećima iz Sarajeva i Bijeljine koji su uvoznici i distributeri proizvoda tih proizvođača, saopšteno je iz MUP-a.

Drugoprijavljeno lice D.N. je u svojstvu odgovornog lica instituta iz Banjaluke ovlaštenog za kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica, u namjeri pribavljanja imovinske koristi preduzeću iz Prnjavora, potpisalo izvještaje o ispitivanju zdravstvene ispravnosti uzoraka namirnica proizvođača iz Makedonije, za čije proizvode je preduzeće iz Prnjavora uvoznik i generalni distributer za BiH i Republiku Srpsku, iako je znalo da su sačinjeni primjenom metode koju nadležne agencija BiH nije akreditovala u svrhu službenih kontrola zdravstvene ispravnosti hrane.

Trećeprijavljeno lice B.P, koje je zaposleno u institutu u kojem je drugoprijavljeni odgovorno lice, prilikom ispitivanja zdravstvene ispravnosti uzoraka namirnica proizvođača iz Makedonije primijenilo je metodu za koju je znalo da nije akreditovana u svrhu službenih kontrola zdravstvene ispravnosti hrane od nadležne agencije BiH, te je sačinilo i svojim potpisom ovjerilo rezultate o zdravstvenoj ispravnosti analiziranih uzoraka namirnica tog proizvođača.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Tužilaštvu podnijet izvještaj protiv Radmile Čojo i Drage Nedića

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Avg.2015

BANJALUKA - Jedinica za privredni kriminalitet MUP-a RS podnijela je Okružnom tužilaštvu u Banjaluci izvještaj protiv Radmile Čojo, zamjenika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, i Drage Nedića, direktora Instituta "Dr Vaso Butozan", te Biljane Pećanac, zaposlene u ovom institutu,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.