EP o napretku BiH za 2014: RS nema pravo na otcjepljenje od BiH

Izvor: Cafe.ba, 30.Apr.2015, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP o napretku BiH za 2014: RS nema pravo na otcjepljenje od BiH

- Evropski parlament "izražava veliku zabrinutost zbog izjave koju je 25. aprila 2015. usvojio sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u kojoj se između ostaloga poziva na raspisivanje referenduma o neovisnosti Republike Srpske tokom 2018. godine", te ističe činjenicu da "prema Dejtonskom sporazumu Republika Srpska nema pravo na otcjepljenje".

Evropski parlament pozvao je političke elite u Bosni i Hercegovini da pokažu nedvosmislenu i jasnu obavezu i angažman u nastavku >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << reformskog procesa i približavanju Europskoj uniji, navodi se u Izvještaju o napretku BiH i Albanije za 2014. godinu usvojenom danas, prenosi Anadolu Agency (Aa).

"Evropski parlament je odobrio novi pristup EU prema Bosni i Hercegovini koji je odobren od Vijeća ministra u decembru prošle godine. Ozbiljni izazovi leže pred BiH koja će sada trebati započeti s reformama", rekao je izvjestitelj za BiH Cristian Dan Preda i dodao: "Svi smo predani cilju da zemlja krene putem članstva u EU. Ali, da se to ostvari, ostaje na vlastima da pokažu hrabrost u provedbi reformi".

Pozdravljajući pisanu obavezu prema EU integraciji, koju je donijelo Predsjedništvo BiH, a koju su potpisale vođe svih političkih stranaka, podržao parlament, evropski zastupnici su istaknuli efikasnu implementaciju iste kao ključnu i zatražili akcijski plan sa širom i inkluzivnijom agendom reformi koja će unaprijediti Bosnu i Hercegovinu na njenom putu prema EU.

EP "izražava veliku zabrinutost zbog izjave koju je 25. aprila 2015. usvojio sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u kojoj se između ostaloga poziva na raspisivanje referenduma o neovisnosti Republike Srpske tokom 2018. godine", te ističe činjenicu da "prema Dejtonskom sporazumu Republika Srpska nema pravo na otcjepljenje". Podsjeća i da su se usvajanjem obaveze u pisanom obliku sve političke snage, što obuhvaća i SNSD, obavezale na poštovanje "suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i političke neovisnosti Bosne i Hercegovine”.

Evropska komisija treba obratiti posebnu pažnju na provedbu presude u predmetu Sejdić-Finci, dodali su zastupnici EP, te pozdravljaju stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predviđeno 1. juna ove godine.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski parlament: Usvojena rezolucija o napretku BiH

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Apr.2015

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o napretku Bosne i Hercegovine za 2014. na temelju izvještaja zastupnika Cristiana Prede koja je na tragu novog pristupa politike EU prema BiH...To znači da se fokus stavlja na ekonomska i socijalna pitanja...Osuđena je izjava Saveza nezavisnih socijaldemokrata...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Evropski parlament zabrinut zbog izjave referendumu o nezavisnosti Republike Srpske

Izvor: Vostok.rs, 01.Maj.2015, 09:14

01.05.2015. -..Evropski parlament, koji je usvojio Rezoluciju o napretku BiH za 2014. godinu, izrazio je veliku zabrinutost zbog izjave o referendumu o nezavisnosti Republike Srpske...U toj izjavi se, između ostalog, poziva na raspisivanje referenduma o nezavisnosti RS tokom 2018. godine, a prema Dejtonskom...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.