Dan Republike pred Ustavnim sudom BiH

Izvor: Cafe.ba, 25.Nov.2015, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Republike pred Ustavnim sudom BiH

SARAJEVO - Ustavni sud Bosne i Hercegovine sutra ili u petak odlučiće o ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske, odnosno da li je proslava 9. januara - Dana Republike, u skladu sa Ustavom ili ne.

Ocjenu ustavnosti ovog zakona tražio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, međutim već sada je jasno da Republika Srpska i njene institucije neće ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH ukoliko odluči da je proslava Dana Republike neustavna.

Gotovo svi >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << političari iz RS, uključujući predsjednika, premijera i predsjednika NS RS, naglasili su da će se Dan Republike slaviti kao i do sada i da Ustavni sud BiH uopšte nije nadležan da razmatra Zakon o praznicima RS i o ovom pitanju sve političke partije u RS postigle su konsenzus.

"Odluka Ustavnog suda da uopšte razmatra ovo pitanje predstavlja još jednu potvrdu da je pravosuđe BiH samo instrument u rukama pojedinih političkih partija koje pokušavaju da kroz sudske odluke suspenduju volju polovine države i modeliraju BiH po svojim željama", ističe se u zajedničkoj izjavi predsjednika RS, predsjednika NS RS i predsjednika Vlade RS.

Još ranije i Narodna skupština Republike Srpske usvojila je deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj praznik proglasio neustavnim. U usvojenoj deklaraciji je ocijenjeno da je osporavanje Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BIH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacije legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH.

U slučaju da Ustavni sud BiH proglasi neustavnim član Zakona o praznicima RS koji govori o Danu Republike, a da se vlasti ne povinuju takvoj odluci, to neće biti prvi put, jer prema nezvaničnim informacijama, čak 89 odluka Ustavnog suda BiH nije sprovedeno.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Dan Republike pred Ustavnim sudom BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2015, 08:58

SARAJEVO - Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas ili sutra odlučiće o ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske, odnosno da li je proslava 9. januara - Dana Republike, u skladu sa Ustavom ili ne...Ocjenu ustavnosti ovog zakona tražio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, međutim...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.