Analiza rada tužilaštva i suda BiH do sredine novembra

Izvor: Cafe.ba, 05.Sep.2015, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analiza rada tužilaštva i suda BiH do sredine novembra

SARAJEVO- Šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur rekao je danas da očekuje da će analiza rada Tužilaštva i Suda BiH na predmetima ratnih zločina biti završena do sredine novembra, naglašavajući da Tužilaštvu BiH, koje nije omogućilo pristup spisima na predmetima ratnih zločina, vrata OEBS-a nisu zatvorena.

Mur je pozdravio zaključke Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH koji potvrđuju da je OEBS-ova analiza u skladu sa Dejtonskim sporazumom i čime VSTS >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << dozvoljava pristup predmetima ratnih zločina na kojima Tužilaštvo radi.

On je rekao da ovi zaključci potvrđuju ulogu OEBS-a u pružanju podrške pravosudnim institucijama BiH, uključujući Tužilaštvo BiH, koju Misija godinama ima, poštujući i promovišući njegovu nezavisnost.

"Analiza, koja je u toku, fokusira se na rad Tužilaštva i Suda BiH na predmetima ratnih zločina zbog toga što su ove institucije odgovorne za procesuiranje najtežih slučajeva, a što samo po sebi nosi određen broj jedinstvenih izazova", rekao je danas Mur na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je podsjetio da je Misija za izradu analize angažovala sudiju Velike Britanije DŽoanu Konor na osnovu njenog iskustva i poznavanja institucionalnog okvira i kapaciteta za procesuiranje ratnih zločina u BiH.

Mur očekuje da će analiza biti završena do sredine novembra, naglasivši da ne očekuju iznošenje konkretnih predmeta i osjetljivih detalja. Prema njegovim riječima, Konorova će Sudu i Tužilaštvu BiH uputiti niz preporuka s ciljem njihovog efikasnijeg rada.

"OEBS nema ovlaštenja, a ni namjeru da nešto nameće. Riječ je o radu u kontekstu partnerstva sa pravosudnim institucijama, tako da mislimo da će biti puno savjeta i za Sud i za Tužilaštvo BiH", naveo je Mur.

On je dodao da se OEBS vodi strogim standardima povjerljivosti i da je od početka svojih aktivnosti sa svim informacijama vezanim za predmete postupao u skladu sa međunarodnim normama.

"Misija ne traži informaciju koja otkriva identitete strana u određenim predmetima i potpuno je posvećena svojoj ulozi kao neutralnog posmatrača", naveo je Mur.

On je naglasio da Tužilaštvu BiH, koje nije omogućilo pristup spisima na predmetima ratnih zločina, OEBS-ova vrata nisu zatvorena, te da je Konorova i dalje spremna da razgovara sa glavnim tužiocem Goranom Salihovićem i drugim ljudima.

"Ako u Tužilaštvu imaju volju da sarađuju sa nama, mi smo na raspolaganju. Ako nisu, u tom smislu nema nikakvih posljedica. Mi cijenimo našu saradnju sa Tužilaštvom u raznim sferama i žao nam je da zbog nekih njihovih razloga, u ovom slučaju nisu spremni sa nama da sarađuju", naglasio je Mur.

Iako ih je Tužilaštvo odbilo, Mur je rekao da će analiza biti urađena na osnovu informacija koje su dobili iz Suda BiH, VSTS-a i drugih izvora.

On je izrazio nadu da će se naredne sedmice sastati sa Salihovićem kako bi još jednom raspravili ovo pitanje.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

OEBS poštuje i promoviše nezavisnost pravosuđa

Izvor: Akter, 05.Sep.2015

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u BiH Džonatan Mur izjavio je danas da OEBS u potpunosti poštuje i promoviše nezavisnost pravosuđa u BiH, pozdravivši pritom odluku Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH da ovoj međunarodnoj organizaciji dozvoli pristup...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.