9. godišnjica Oružanih snaga BiH: Dan važan za sve građane BiH

Izvor: Cafe.ba, 01.Dec.2014, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

9. godišnjica Oružanih snaga BiH: Dan važan za sve građane BiH

Pripadnici Oružanih snaga BiH u majskim poplavama pokazali visok stepen obučenosti i spremnosti da priteknu u pomoć građanima

SARAJEVO (AA) - U kasarni Oružanih snaga u Rajlovcu kod Sarajevu danas je održano svečano obilježavanje povodom devete godišnjice Oružanih snaga BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč u svom obraćanju prisutnima na današnjoj svečanosti posebno se osvrnuo na angažman pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Oružanih snaga BiH koji su svoj doprinos u 2014. godini dali civilnom stanovništvu koje je bilo ugroženo poplavama. Naveo je također, kako je za dalji angažman potrebna modernizacija opreme.

"Potvrdili smo činjenicu da smo bitan segment sigurnosti. Obogaćeni novim znanjima i iskustvima nastavit ćemo i dalje, a razdoblje pred nama obilježit će novi izazovi. Nastavit ćemo sa procesom podmlađivanja vojnika i časnika. Bićemo spremni pružiti punu asistenciju državnim organima. Još jednom sivm pripadnicima Oružanih snaga zahvaljujem za napore koje su uložili. Po svom uvjerenju da ćete svoje zadaće uspješno realizivati čestitam vam Dan Oružanih snaga BiH", kazao je Jeleč.

Prema njegovim riječima, građani i u budućnosti mogu računati na Oružane snage BiH.

"Pripravni smo da priteknemo u pomoć građanima i vlastima onda kada oni to ne mogu sami. Posebno radimo na sanaciji pokrenutih miniskih polja usljed poplava. Sve činimo za dobrobit BiH i njenih građana. Djelovali smo širom BiH, spašavali ljude i materijalna dobra. Zrakom, kopnom i vodom smo prevozili ljude, čistili korite rijeka. Zadovoljan sam i ponosan na tako dobre rezultate", istakao je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč.

Dan Oružanih snaga BiH, prema riječima ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića, postaje važan ne samo za pripadnike Oružanih snaga BiH već za sve građane BiH.

"Zasluga je to svih naših pripadnika koji su dali svoj doprinos širom BiH i tokom učešća u operacijama podrške miru. Naša opredjelje i cilj je ispuniti uslove da BiH što prije postane član NATO-a i Evropske Unije. Naše Oružane snage postižu napredak, a pored pružanja pomoći civilma, deminiranju, naše obaveze su i partnerski ciljevi", kazao je Osmić.

Prema njegovim riječima, pred Oružanima snagama BiH nalaze brojni izazovni i novi zadaci.

"Put u NATO nije lak, ali sposobnostima, znanjem i požrtvovanjem želimo da pripadamo najboljima. Ponosan sam na vas jer pokazujete da se u Oružane snage isplati ulagati. Vi ste potrebni BiH i njenim građanima", kazao je Osmić čestitajući svima Dan Oružanih snaga BiH.

Posebno je apostrofirao kako su pripadnici OS BiH u službi građana BiH.

"Ovo je veliki jubilej i kratak i dug. Ali, dovoljno dug da imamo značajne rezultate. Ovo je veliki dan i za BiH i sve njene građane i narode i poručujem im da mogu računati na Oružane snage BiH. Imamo razaloga da budemo sretni i zadovoljni. Imamo potrebu da se u budućnosti bolje tehnički opremimo", kazao je Osmić.

Tokom svečanosti tradicionalno su dodjeljene nagrade za najbolje pojedince. Za najbolje sportske ekipe OS BiH proglašene su: Peta pješadijska brigada (prvo mjesto), Šesta pješadijska brigada (drugo mjesto) i Brigada taktičke podrške (treće mjesto). Kada je riječ o sportistima, za najbolju u ženskoj kategoriji proglašena je Jelena Antović, a u muškoj Senad Sarajkić.

Pored toga pohvaljene su i brojne brigade koja su učestvovale u operacijama pomoći lokalnom stanovištvu BiH u majskim poplavama, te nagrađeni istaknuti oficiri i podoficiri, vjerski službenici, civilna lica...

Zapovjednik EUFOR-a u BiH general Dieter Heidecker kazao je kako će EUFOR i dalje nastavtii pružati podršku OS BiH.

"U ime EUFORA želim svima čestitati ovaj dan. Jedan od glavnih zadataka EUFOR-a jeste da podržimo Oružane snage, a to znači da oni kao vojnici rade u okvriu multinacionalnih snaga. Pod našim motom: naoružavamo znanjem, EUFOR će u budućnosti podržavati Oružane snage BiH. Sve najbolje i puno vojničke sreće", poručio je general Heidecker.

Nakon prigodne svečanosti kojoj je prisustvovao veliki broj državnih i vojnih zvaičnika, upriličena je i pokazna vježba pripadnika OS BiH na kojima su predstavili svoje sposobnosti u određenim kriznim situacijama.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Obilježeno devet godina OS BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Dec.2014

SARAJEVO - Postrojavanjem vojnika i dodjelom nagrada nazaslužnijim u protekloj godini danas je u kasarni Rajlovac kod Sarajeva obilježeno devet godina postojanja Oružanih snaga BiH...Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Anto Jeleč i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić istakli...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.