Slavko Jovičić Slavuj: Udar na BiH

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 20.Mar.2009, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavko Jovičić Slavuj: Udar na BiH



Puls-kolumna # Dnevne novine "Fokus"

| 20.03.2009

Najblaže rečeno, incident s plakatima koji su bili postavljeni na nekim mjestima u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine autorsko je djelo Svena Rustempašića, koji je prethodno danima okupirao medijski prostor i sve bošnjačke i islamske portale, s kojih je autorskim tekstovima i pamfletima javno pozivao na rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Zaista je nepotrebno komentarisati mnoge teze kojima se bavi samozvani poznavalac istorijskih činjenica. Bolje je reći da je autor nevjerovatni falsifikator činjenica i to može da se zaključi iz svake rečenice njegovih tekstova koji slijede u nastavku. Niko Rustempašiću ne osporava da govori i piše šta god hoće o svom narodu, naravno, ako to njegov narod prihvata!

No, moram reći da, sa aspekta srpskih nacionalnih interesa i ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine, nijedna riječ pomenutog autora nije prihvatljiva za nas Srbe!

I novinari koji su bili prisutni samo na početku javne rasprave u kasnijim pisanijama zamjenjivali su teze. Naime, plakati su sporni, ali još više od njih sporni su bili javni istupi mnogih diskutanata koji su zloupotrijebili slobodu javnog mišljenja i govora i koji su na taj način vrijeđali mnoge narode, entitet Republiku Srpsku, pojedine političare, diplomate, itd. O tome se ovdje radi.

Začuđuje i to da skoro niko od novinara nije ni riječ objavio, a upravo se Sven Rustempašić prije početka javne rasprave u velikoj sali obratio predstavnicima medija i rekao sve ono što je kasnije i ponovio na zvaničnom dijelu sjednice. Najblaže rečeno, njegov govor neprimjeren je i zlonamjeran, a u nekim dijelovima bio je i prijeteći.

Nakon završetka javne rasprave o Amandmanu na ustavnu poziciju distrikta Brčko, ispred sale sam prisustvovao verbalnom napadu zapjenušanog Svena Rustempašića na kolegu, delegata u Domu naroda parlamenta Bosne i Hercegovine, Ivu Miru Jovića.

Ostrašćeni fundamentalista samo je ponavljao - Bosna i Hercegovina Republika ili rat! Šokiran, pratio sam žestoke napade i rekao sam: Nikada se neće ostvariti vaše želje, gospodine Svene! Dok posljednji Srbin živi u Republici Srpskoj, vaše ideje nikada se neće ostvariti!

LINK - http://www.fokus.ba/vidi.php?vijest=19278&rub=3