BiH dobija himnu krajem januara

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 15.Jan.2009, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH dobija himnu krajem januara


S. G. | 15.01.2009

Komisija za izbor teksta himne BiH krajem ovog mjeseca trebalo bi da izabere jedan od dva teksta, koja su muzički ukomponovana i da ga nakon toga uputi Parlamentarnoj skupštini BiH, koja će u redovnoj proceduri donijeti konačnu odluku, potvrdio je za "Fokus", Slavko Jovičić, član Komisije i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

- Nakon što krajem mjeseca čujemo kako zvuče muzički obrađeni tekstovi, trebalo bi da odaberemo jedan tekst, koji ćemo uputiti parlamentu BiH, koji će donijeti konačnu odluku o tome da li će predloženi tekst i postati himna BiH - kazao je Jovičić, te dodao da Komisija uz saglasnost autora teksta ima pravo na izmjenu nekih riječi ili dijelova teksta.

Kako je istakao, od 339 tekstova koji su pristigli na konkurs, oko 95 odsto nije zadovoljilo osnovne uslove konkursa.

- Među pristiglim tekstovima bilo je i onih koji estetski nisu zadovoljili uslove konkursa, ali i onih tekstova čiji je sadržaj podsjećao na istoriju, te izražavao jednostrano viđenje dešavanja proteklih godina. U nekim tekstovima pominjali su se i geografski pojmovi, što takođe nije u skladu sa uslovima konkursa - naglasio je Jovičić, te dodao da je bilo i plagijata, jer su neki tekstovi bili pjesme čuvenih pjesnika.

Jovičić je podsjetio, da je Komisija izabrala dva teksta koja su svojim sadržajem neutralna i koja zadovoljavaju interese sva tri konstitutivna naroda, odnosno one tekstove koji odgovaraju narodima BiH.

Konkurs za izbor teksta himne trajao je od juna do oktobra prošle godine, a pravo učešća imali su isključivo državljani BiH. Svi tekstovi pristigli na konkurs zaštićeni su šiframa, a imena autora ostaće nepoznata do konačnog potvrđivanja odabranog prijedloga.

Jedan od osnovnih kriterijuma ocjenjivanja Komisije za izbor teksta himne bilo je to da se sa izabranim stihovima mogu identifikovati svi građani BiH.

Osim šest predstavnika Parlamentarne skupštine BiH, u Komisiji se nalaze i predstavnici Srpske, Federacije BiH, te distrikta Brčko.

Muziku za himnu Bosne i Hercegovine napisao je Dušan Šestić.

LINK - http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=2&vijest=17699