Zbog štrajka kasni most Zemun-Borča?!

Izvor: Večernje novosti, 06.Avg.2014, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog štrajka kasni most Zemun-Borča?!

ROKOVI za izgradnju pristupnih saobraćajnica mosta Zemun-Borča, rekonstrukciju Ulice vojvode Stepe i dela obilaznice, od Dobanovaca do Ostružnice, gde radi preduzeće „Ratko Mitrović - niskogradnja“, mogli bi da budu - probijeni! Zaposleni u ovom preduzeću već dva dana štrajkuju zbog toga što im poslodavac duguje zarade, a za sutra najavljuju da će blokirati Zrenjaninski put. U nadležnom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prst upiru u kineske partnere!Oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << 300 radnika juče je u znak protesta od 12.30 do 12.45 zatvorilo deo Zrenjaninskog puta kod prilaza mostu Zemun-Borča. A iz Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala kažu da će potpuno obustaviti rad.- Poslodavac nam nije isplatio četiri plate i razliku za 2012. godinu, što je oko 100 miliona dinara - kaže Duško Vuković, predsednik sindikata. - Kako smo načuli, deo obaveza nisu izmirili Kinezi, koji duguju 10 miliona dolara, a ostalo državne institucije i javna preduzeća. Radnici pošteno dolaze na posao i rade ga, a onda isplatu plate čekaju mesecima. Pa neće oni da idu i uteruju dugove.Sindikalci dodaju da poslodavac i vlasnik firme „MBA Miljković“ zasada nije spreman za pregovore, pa su se oni obratili i ministarki građevinarstva, saobraćaja i urbanizma Zorani Mihajlović.DO PLATA STIZALI - PROTESTIMA GRAĐEVINCIMA nisu isplaćene zarade za april, maj, jun i jul 2014. godine, naknada za prevoz za februar, mart, april, maj, jun i jul, kao i razlika u zaradama za oktobar, novembar i decembar 2012. Radnici ovog preduzeća skoro sve svoje zarade u 2012. i 2013. ostvarivali su - putem štrajka.U nadležnom ministarstvu objašnjavaju da su učinili sve kako bi radovi bili dodatno ubrzani i otklonjeni preostali problemi, a most Zemun- Borča bio završen na vreme.- Rešeni su problemi oko eksproprijacije preostalih parcela i ministarstvo je posredovalo između kineskog partnera i domaćih podizvođača kako bi regulisali međusobne obaveze. Ovo je jedan od retkih infrastrukturnih projekata u čijoj realizaciji nema kašnjenja, a obaveze države prema izvođaču radova, kompaniji „Čajna roud and bridž korporejšn“ izmirene su do zadnjeg dinara. Činjenica je, međutim, da kineska strana već duže vreme kasni u izmirivanju obaveza prema podizvođačima - navode u resornom ministarstvu.MINISTARSTVO: RAZUMEMO RADNIKE- S OBZIROM na situaciju imamo razumevanja za egzistencijalne probleme radnika preduzeća „Ratko Mitrović niskogradnja“ i, mada je država sve svoje obaveze do kraja izmirila, i nije krivac za štrajk, čini sve kako bi u neposrednoj komunikaciji sa kineskom stranom problem bio rešen - poručuju iz nadležnog ministarstva.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Radnici firme Ratko Mitrović niskogradnja prekinuli štrajk

Izvor: Beta, 07.Avg.2014, 12:29

BEOGRAD, 7. avgusta 2014. (Beta) - Zaposleni u beogradskom preduzeću "Ratko Mitrović - niskogradnja" prekinuli su u četvrtak dvodnevni štrajk, pošto im je poslovodstvo isplatilo deo duga za zarade i nakon dogovora da se čitav dug isplati do kraja dana, izjavio je poverenik sindikalne organizacije...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.