Za mesec dana počinje gradnja mosta preko Ade

Izvor: Blic, 24.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za mesec dana počinje gradnja mosta preko Ade

Prvi građevinski radovi na izgradnji mosta preko Ade Ciganlije počeće u narednih mesec dana izjavio je za „Blic" Boris Ranković, direktor Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju. Mašine će najpre zaposeti sam špic Ade Ciganlije gde će početi probijanje šipova za postavljanje glavnog stuba mosta, takozvanog pilona. Prema ugovoru radovi bi trebalo da budu završeni do kraja 2011. godine kad će Beograđani konačno dobiti novi most preko Save nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 30 godina.

- Od aprila meseca kad je potpisan ugovor sa konzorcijumom „Por" završeni su delovi glavnog projekta a na predviđenim parcelama privodi se kraju rešavanje imovinsko pravnih odnosa. Ovo su neophodni koraci u dobijanju odobrenja za izgradnju i ukoliko ne bude većih administrativnih problema izdavanje prve dozvole za početak radova očekuje se polovinom oktobra. Svakako je najveći problem bio rešavanje imovine na pojedinim lokacijama ali i taj deo posla privodi se kraju tako da izvođač može da počne da „zagreva mašine" - kaže za „Blic" Boris Ranković, direktor Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju.

Prema planu Direkcije i do sada završenim detaljima glavnog projekta, početak izgradnje mosta obeležiće postavljanje probnih šipova za najveći stub mosta tj. pilon. Radovi će se izvoditi na donjem špicu Ade Ciganlije gde je i pozicija pilona.

- Most na Adi gradićemo po sistemu poznatom u svetu „Build end design". To je tip ugovora „Projektuj i izvodi" gde se istovremeno radi i projektovanje i izvođenje radova. Ovo će omogućiti fazno dobijanje odobrenja za izgradnju što će doprineti realizaciji posla u skladu sa predviđenim rokovima - najavljuje Ranković i dodaje da će ovaj tip ugovora omogućiti da posao bude završen u roku. Prvo odobrenje za izgradnju Direkcija će dobiti na području donjeg špica Ade Ciganlije gde je rešavanje imovinsko pravnih poslova najbrže odmicalo. Sa čukaričke i novobeogradske strane ostalo je da se ovi poslovi dovedu do kraja na nekoliko parcela i tada će Sekretarijatu za urbanizam biti podneti zahtevi za izgradnju i na ovim tačkama.

Glavni stub kao dve „Beograđanke"

Most preko Ade Ciganlije deo je Unutrašnjeg magistralnog prstena. Biće izgrađen sa kosim kablovima i jednim glavnim stubom (pilon) koji će biti visok kao dve Beograđanke zbog čega se u stručnim krugovima pominje kao novi simbol grada. Glavni raspon mosta biće 376 metara, dužina 929 a širina 45 metra. Imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj (metro) i dve pešačko-biciklističke staze.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.