ZA DLAKU SPASENI

Izvor: Kurir, 26.Jun.2010, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZA DLAKU SPASENI

Zbog poplava kakve se ne pamte u poslednjih 40 godina evakuisano 27 osoba, situacija oko Obrenovca se normalizuje

- Bilo je gusto. Evakuisano je 27 osoba. Ali, šta ćeš... Navikli smo... Ovo nam je već drugi put u ovoj godini - kaže Dragiša Pajić, žitelj potopljenog sela Konatice.

Osim njegovog sela, poplavljena su i sela Draževac i Poljane kod Obrenovca.

Juče je nivo reke Peštan opao za oko 40 centimetara.

Oni kojima su domovi i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << imanja bili pod vodom sređuju svoja dvorišta.

Evakuisani se nisu vratili. Rešili su da ostanu u privremenom smeštaju dok se voda potpuno ne povuče.

- Iako znamo za poplave, ja ne pamtim kada je bilo ovako dramatično. Ja sam jedva uspeo da spasem svoje svinje od davljenja. Ljudi su uglavnom uspeli da zbrinu stoku, ali je živina nestala u vodi. O usevima i ne razmišljamo više. Pod vodom su već tri dana - nastavlja Dragiša Pajić.

Peštan je mala reka, ali se izlila u nebranjenom delu obale, dužine oko 14 kilometara. Bilo je ugroženo 450 ljudi, 100 kuća u selu Poljane, 30 u Konaticama i 20 u Draževcu.

- Moram da pohvalim ekipe MUP koje su učinile sve da evakuišu stare, bolesne i nemoćne. Međutim, nadam se da će neko konačno povući pravi korak i pomoći ovim ljudima da ne moraju da strepe svaki put kada padne kiša - kaže Milan Aleksić iz sela Poljane.

JP Beogradvode ponovo je proglasilo vanrednu odbranu od poplava na Savi i Dunavu i njihovim pritokama na teritoriji grada Beograda, kao i na reci Kolubari i njenim pritokama. Tokom današnjeg dana se ne očekuje kiša, ali bi u nedelju i ponedeljak ponovo moglo biti padavina.



Strahinja Živković


Pomoć ugroženima

Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, najavio je interventnu pomoć Vlade svim opštinama Kolubarskog okruga koje su pretrpele štete od poslednjih nepogoda, u ukupnom iznosu od 40 miliona dinara.

Prilikom posete Osečini, obilaska poplavljenih područja i najugroženijih porodica Marković je kazao da će taj novac biti izdvojen iz budžeta njegovog ministarstva i Ministarstva finansija.

On je istakao da će Vlada Srbije nastaviti da prati situaciju na poplavljenim područjima, a detaljna procena štete uslediće narednih dana.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.