Vlada častila Železaru sa šest milijardi

Izvor: Kurir, 28.Nov.2015, 05:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada častila Železaru sa šest milijardi

Čak 37 milijardi dinara od ukupno 106 milijardi državne pomoći usisalo pet državnih preduzeća. Čeličani oproštena dva ogromna kredita.

BEOGRAD - Vlada Srbije dodelila je prošle godine 106 milijardi dinara (904 miliona evra) državne pomoći, od čega je čak trećina otišla na pomaganje samo pet državnih preduzeća, pokazao je izveštaj Komisije za kontrolu državne pomoći.

Naime, „Železara Smederevo“, „Er Srbija“, „Železnice Srbije“, Radio-televizija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Srbije i Radio-televizija Vojvodine dobili su iz državne kase neverovatnih 37 milijardi dinara!

Na vrhu liste miljenika države našla se ponovo „Železara“, kojoj je Vlada otpisala dug od 4,2 milijarde dinara (44 miliona dolara) prema Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), a onda joj oprostila i dug od 1,8 milijardi dinara kredita kod AIK banke, za koje je garantovao Fond za razvoj.

Naime, prema dokumentaciji AOFI, ta državna agencija zadužena za podsticanje izvoza bila je odlukom Vlade Srbije garant „Železari“ za komercijalne kredite koji su, umesto za izvoz, iskorišćeni za uvoz sirovina za proizvodnju.

Reč je o zajmu od 25,3 miliona dolara koji je 2013. čeličana uzela od Univerzal banke, kao i kreditu od 20 miliona dolara podignutom u Zberbanci, što je otkrio portal Pištaljka.

Otpisivanje

Pošto „Železara“ ove kredite nije otplaćivala na vreme, AOFI je bankama u novembru 2014. isplatio nešto manje od 44 miliona dolara. Zaključcima od 27. novembra i 19. decembra, Vlada Srbije je naložila AOFI da „Železari“ otpiše potraživanja za ove kredite, što su oni i učinili. Istim zaključcima otpisana su i potraživanja Srbije od AOFI u vezi s tim poslom. Pištaljka ističe da je iznos od 44 miliona dolara koji je AOFI otpisao mnogo veći od osnivačkog kapitala te agencije, koji iznosi 25 miliona evra. I pored otpisa duga prema AOFI i Fondu za razvoj, „Železara“ je prošlu godinu završila s gubitkom od oko 95 miliona evra.

Druga peć

Povrh svega, podsetimo, Vlada je čeličani krajem 2014. odobrila dodatnu pomoć od 110 miliona evra za održavanje poslovanja u 2015. godini. Iz Vlade je takođe najavljeno, posle angažovanja holandskog „HPK inženjeringa“, smederevska fabrika posle paljenja druge peći u 2015. smanjiti dugove, a u 2016. početi i da donosi profit.

Mala i srednja preduzeća

A OD VLADE - NI CVONJKA

Od ukupne pomoći koju je u 2014. dodelila država, na subvencije poljoprivredi otišla je trećina (32,9 milijardi dinara), dok je na industriju i usluge potrošena 73,1 milijarda dinara. Najbolje je prošao sektor saobraćaja, na koji je otišlo 12,7 milijardi dinara. Zanimljivo je da je na ime državne pomoći Vlada lane razdelila 30 odsto više narodnog novca nego 2013, ali da ni cvonjak nije otišao na razvoj malih i srednjih preduzeća, istraživanja, niti u sektor obuke.

KOLIKO JE KO DOBIO NOVCA GRAĐANA SRBIJE

„ŽELEZNICE SRBIJE“

12,7 milijardi dinara

- Ovaj gubitaš pokupio je celokupnu državnu pomoć koja je 2014. godine izdvojena za sektor saobraćaja.

„ER SRBIJA“

9,8 milijardi dinara

- Od 10,5 milijardi dinara državne pomoći namenjene za sanaciju i restukturiranje, čak 9,8 milijardi otišlo je „Er Srbiji“.

RTS i RTV

8,4 milijarde dinara

- Od 12,1 milijarde dinara, koliko je država izdvojila za kulturu i informisanje, 8,4 milijarde pripale su RTS i RTV.

Autor: Slavica Tomčić,Foto: Dragana Udovičić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.