Izvor: Blic, 28.Maj.2016, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 250 doktora na edukaciji o raku kože: Zaštite kožu pre izlaska na sunce

Rak kože je jedan od najčešćih karcinoma, a prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" u Srbiji ima 600 novoobolelih osoba, rekla je danas na besplatnoj edukaciji za dermatologe docent dr Danica Tiodorović, predstavnik Srbije u Međunarodnom udruženju za dermoskopiju i generalni sekretar Udruženja dermatovenorologa Srbije.

Više od 250 doktora iz cele zemlje družili su se, razmenjivali iskustva i edukovali tokom dvodnevnog kursa u okviru projekta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za rano otkrivanje raka kože "Pregled za sve" u hotelu Radisson Blu u Beogradu.

Dr Tiodorović je objasnila da neki oblici karcinoma nisu vidljivi golim okom, te je upravo radi ranog otkrivanja ove bolesti svaka ambulanta opremljena ručnim dermoskopima dok su klinički centri dobili električne dermoskope.

- Ukoliko se rak kože otkrije na vreme, moguće je potpuno izlečenje bolesti - objasnila je ona.

Veoma je važno da kožu zaštitite tokom cele godine, a ne samo u letnjim mesecima. Takođe, trudite se da tokom letnjih dana izbegavate sunce u periodu od 10 do 16 sati, da nanosite zaštitne kreme i nosite duge rukave i šešire, poručuju lekari.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.