Vesić osudio skrnavljenje i uklanjanje spomen-ploča

Izvor: Studio B, 31.Jul.2015, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić osudio skrnavljenje i uklanjanje spomen-ploča

Gradski menadžer Goran Vesić osudio je skrnavljanje i uklanjanje spomen-ploča piscima Slobodanu Seleniću i Antoniju Isakoviću, a i slikaru Mići Popoviću sa zida zgrade na Studentskom trgu u kojoj su živeli.

- Spomen-ploče Slobodanu Seleniću, Antoniju Isakoviću i Mići Popoviću predstavljale su ne samo sećanje na ove velikane srpske kulture već i zahvalnost našeg naroda za sve što su učinili za naše društvo. Uklanjanje spomen-ploča je vandalski čin koji zaslužuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << osudu i prezir našeg društva. Nažalost, veoma se često dešava da su spomenici kulture u Beogradu na meti huligana. Prošle nedelje bilo je oskrnavljeno spomen-obeležje u Jajincima na mestu gde je u vreme nacističke okupacije Srbije streljano 80 hiljada rodoljuba. Pre četiri godine, ukradeno je nekoliko komada kitnjastih figura od bronze na pijedestalu kneza Mihaila Obrenovića na Trgu republike, koji je često bio skrnavljen grafitima i nalepnicama. Spomenik knezu Mihailu, nažalost, nije jedini koji je oskrnavljen poslednjih decenija. Kradljivci legura bakra i bronze uništavali su u prošlosti i spomenik Nikoli Tesli u Bulevaru kralja Aleksandra, odneli skulpturu dečaka sa Čukur česme i devojčice Milice Rakić sa Tašmajdana. Na njihovoj meti dva puta je bila spomen-ploča Petru Konjoviću, golubovi sa fontane „Buđenje" na Kalemegdanu, kao i spomenik rodoljubima obešenim na Terazijama 1941. - rekao je Vesić.

On je dodao da „čuvanje spomenika kulture i poštovanje prema ljudima kojima su posvećeni" treba da bude deo obrazovanja mladih ljudi.

- Pojedini spomenici mogu, naravno, kada je to moguće, da budu bolje osvetljeni tamo gde to nije sada slučaj, a ponegde da budu pokriveni kamerama. To je zaštita od huligana. Ipak, nikakva zaštita ne može da zameni obrazovanje i vaspitanje ljudi, poštovanje prema našoj istoriji i kulturi, kao i prema velikim ljudima koji su dali doprinos razvoju srpskog društva i istorije. Kao i osudu i prezir prema ljudima koji skrnave spomenike - rekao je gradski menadžer Vesić.

Vesić je poručio da će Grad Beograd narednih nedelja zajedno sa Ministarstvom kulture Republike Srbije, Studijom B i Večernjim novostima razgovarati kako da se obnove spomen-ploče Isakoviću, Seleniću i Popoviću.

- Sve ove institucije su učestvovale u postavljanju ovih spomen-ploča i obnovićemo ih zajedno i ponovo postaviti. Kao što ćemo do kraja septembra ponovo postaviti bistu devojčice Milicei Rakić na Tašmajdanu - rekao je Goran Vesić.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Vesić: Vandalizam zaslužuje prezir

Izvor: Mondo, 31.Jul.2015

Gradski menadžer Goran Vesić najoštrije osudio uklanjanje i skrnavljenje spomen-ploča sa likovima pisaca Slobodana Selenića i Antonija Isakovića i slikara Miće Popovića sa zida zgrade na Studentskom trgu...Foto: screenshot/YouTube..Vesić je naveo da je to vandalski čin koji zaslužuje osudu...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.