Izvor: Politika, 27.Mar.2015, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustupanje mesta trudnicama i deci – pitanje vaspitanja i bezbednosti

Iz GSP-a savetuju putnike kojima je sedište neophodno da ulaze na prednja vrata kako bi ih oni koji treba da im ustanu lakše uočili, ali i da bi vozač mogao da ih vidi i zbog njih prekine vožnju, kao što je to pre dva dana na Slaviji učinio Dragan Zulević

Poštovanje preporuke da se u vozilima javnog prevoza mesta ustupaju trudnicama, deci, najstarijim sugrađanima ili osobama sa invaliditetom nije samo pitanje vaspitanja i pristojnosti već i bezbednosti. Na ova pravila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sve nas je podsetio vozač GSP-a Dragan Zulević, koji je pre dva dana na Slaviji zaustavio autobus na liniji 31, čekajući da se neko od putnika seti da ustane ženi u poodmakloj trudnoći.

– Iznad prednjih sedišta u svim našim vozilima pre dve godine smo postavili nove nalepnice sa crtežom i porukom „Prioritet za decu i trudnice”. Nažalost, dešava se da ih putnici ignorišu. U tim situacijama vozači reaguju kao što je pre dva dana učinio i kolega Dragan – naglašavaju u GSP-u.

Zulević je, kako navodi, „tridesetjedinicu” zaustavio ne samo da bi trudnici putovanje bilo lakše već i bezbednije.

– Vozači još na obuci uče da u takvim situacijama sugerišu nekome od putnika da ustane. Njihovo je pravo da ne kreću dok oni kojima je potrebno mesto za sedenje nisu potpuno obezbeđeni – objašnjavaju u najvećem gradskom prevozniku.

Kako ističu, putnicima kojima je neophodno da sede u toku vožnje savetuju da ulaze na prednja vrata kako bi ih oni koji treba da im ustanu lakše uočili ili da bi vozač mogao da ih vidi i na vreme zaustavi vozilo zbog njih, ukoliko je to neophodno.

U GSP-u dodaju da je do novembra prošle godine na snazi bio propis po kome osobe koje ulaze sa bebama u kolicima treba da sednu sa detetom u naručju, a da kolica sklope. To pravilo je odlukom Direkcije za javni prevoz izmenjeno, pa je sada vožnja sa detetom u kolicima dozvoljena, bez pojašnjenja pod kojim uslovima.

Interna pravila GSP-a regulišu i kako vozač treba da reaguje ako u vozilo uđu osobe za koje proceni da bi mogle da budu nasilne.

– Ta pravila su među najvažnijima i moraju striktno da se primenjuju. Vozač ne sme da krene sa stajališta ukoliko postoji i najmanja sumnja da će ga neko u toku vožnje napasti i tako ugroziti bezbednost svih u vozilu. Ako posumnja da bi tako nešto moglo da se desi, ima pravo i da zaustavi vozilo – navode u GSP-u.

--------------------------------------------------------------

Tuča u trolejbusu – vozač stao da bi pomogao povređenom

Tuča više osoba u kojoj je povređen jedan muškarac star 34 godine dogodila se juče oko 7.30 u trolejbusu na liniji 40, u Paunovoj ulici na Banjici. Grupa od četiri-pet mladića napala je jednog od putnika. Kada je primetio da se nešto dešava, vozač je zaustavio autobus u blizini Banjičke pijace. Nasilnici su pobegli iz vozila, a vozač je pritrčao da pomogne povređenom muškarcu, koji mu je rekao da ne poznaje napadače i da ne zna zbog čega su na njega nasrnuli. Zbog povreda glave, hitna pomoć ga je prevezla na VMA.

N. Belić

objavljeno: 27.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.