Sindikat podržao bolju naplatu javnog prevoza

Izvor: Studio B, 28.Jan.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat podržao bolju naplatu javnog prevoza

Samostalni sindikat GSP-a podržao napore za poboljšanje naplate javnog gradskog prevoza

Povodom najave donošenja odluke Vlade Srbije po kojoj bi sva javna preduzeća i državne ustanove na teritoriji grada Beograda bile u obavezi da kupuju mesečne elektronske dopune za svoje zaposlene, Samostalni sindikat GSP-a „Beograd" danas je na konferenciji za novinare najavio da će tim povodom uputiti pisma premijeru Aleksandru Vučiću, gradonačelniku Beograda Siniši Malom, sekretaru >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za saobraćaj Dušanu Rafailoviću i direktoru Direkcije za javni prevoz Uglješi Mitroviću.

Od premijera Aleksandra Vučića u pismu traže pomoć da ubrza donošenje ove odluke, od gradonačelnika Siniše Malog da, u okviru svojih nadležnosti, donese zaključak kojim bi se uvela obaveza da sve ustanove i javna preduzeća čiji je osnivač Grad Beograd kupuju elektronske dopune za prevoz svojih zaposlenih, a od gradskog sekretara za saobraćaj i direktora Direkcije za javni prevoz da u što kraćem roku svim gradskim i republičkim ustanovama na teritoriji grada upute pisma sa pozivom na saradnju i spiskom niza prednosti kupovine elektronskih dopuna za zaposlene.

U Samostalnom sindikatu su svesni složene finansijske situacije korisnika njihovih usluga, kao i neminovnosti da cena prevoza mora imati i „socijalni karakter", ali su isto tako uvereni da neplaćanje prevoza može drastično upropastiti funkcionisanje javnog gradskog prevoza u prestonici. Zato su uvereni da će odgovorna lica, kako državne tako i gradske uprave, prepoznati prednosti kupovine odgovarajuće vozne isprave.

Predsednik Samostalnog sindikata GSP-a „Beograd" Zoran Antić je rekao da su danas sazvali konferenciju za novinare zbog potrebe da se građanima Beograda saopšti istina o situaciji u kojoj se nalazi najveći gradski prevoznik.

- Da objasnimo činjenicu da funkcija javnog gradskog prevoza u gradu i pored svih napora Skupštine grada, Sekretarijata za saobraćaj, menadžmenta GSP-a, a pogotovo zaposlenih u preduzeću - vozača, radnika održavanja, radnika upravljanja saobraćajem i svih ostalih - ne može da opstane i preti joj potpuni kolaps ukoliko svi ne budemo plaćali uslugu prevoza. Znači, ukoliko svi ne budemo imali odgovoran odnos prema plaćanju ove važne gradske funkcije i ukoliko ne razvijemo opštu svest o tome da je GSP i njegova funkcija naš, a ne tamo nečiji, nema realnih šansi da se otklone često opravdane primedbe putnika na nedovoljan komfor, na gužve, na grejanje, čistoću, duže čekanje na stanicama i sve ostalo. Hteli mi to da priznamo ili ne, svi ti nedostaci su rezultat neplaćanja prevoza. Zato apelujemo na republiku, grad, premijera, gradonačelnika, da urade sve što je u zakonskim okvirima i u skladu sa njihovim ovlašćenjima da se uvede obaveza plaćanja karata u gradskom prevozu. Apelujemo na svest građana i molimo ih da najozbiljnije shvate koliko je teška situacija i koliko je neophodno da svi plaćaju uslugu javnog prevoza - rekao je Zoran Antić, predsednik Samostalnog sindikata GSP „Beograd".

Obavezna kupovina pretplatnih karata ukinuta je 1998. godine uredbom, pa se od tada svake godine njihov broj sve više smanjuje, da bi u maju prošle godine bilo samo 104.000 korisnika pretplatnih karata. Ukoliko bi državne ustanove i javna preduzeća, kojih je u gradu preko hiljadu, kupovali pretplatne karte za svoje zaposlene, situacija u gradskom prevozu bila bi daleko bolja. Prema njihovim rečima, ako GSP može mesečno da izdvaja 19 miliona dinara za prevoz svojih zaposlenih, zašto to ne bi mogli da urade i drugi.

U radu današnje konferencije za novinare učestvovali su i Aleksandar Radojević, predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti, i Željko Milković, direktor GSP-a „Beograd", saopšteno je iz Samostalnog sindikata GSP „Beograd".

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.